Problémy na silnicích na severu Čech

20. leden 2004

Silný nárazový vítr dělá problémy řidičům v horských oblastech Ústeckého i Libereckého kraje. Ve vyšších polohách se na silnicích tvoří sněhové jazyky. Problémy mají kamiony v kopci k hraničnímu přechodu Harrachov. Ten byl dokonce neprůjezdný. Počasí komplikuje i odbavování nákladní dopravy na hraničním přechodu Cínovec.

Jak nám řekl Roman Najbert z tamního celního úřadu, cizinecká policie průběžně hranici uzavírá a nepouští kamiony bez zimní výbavy. "Von je problém v tom, že se tu mění počasí, takže fouká silně. Když se pustí něco, tak kamion, který má zimní výbavu, protože když má kamion letní pneumatiky, tak nevyjede na kopec a pak se tu dělají fronty."

Na Liberecku napadlo podle cestáře Jiřího Vronského až 30 centimetrů mokrého sněhu, který se špatně odstraňoval. "Hlavně na tom mokrém sněhu návěsy a ti, co tahají přívěsy, měli problémy. V současné době jsou všechny silnice 1. třídy sjízdné včetně horských přechodů. Ostatní silnice máme posypané, kde jsou zbytky sněhu, ale jezdíme pořád dokola. Za dva dny mají přijít velké mrazy, tak chceme, aby byly silnice čisté, aby tam nevznikly zmrazky, aby po tom pak auta neskákala."

autoři: ark , Ivana Bernáthová , jpa
Spustit audio