Problémy na silnici a jak je řešit?

4. leden 2012

Defekty pneumatik, vybitá baterie, nebo nesprávné palivo v nádrži... To jsou problémy, které řidiči řeší častěji než dopravní nehody. Jak podobné drobné poruchy řešit a jak jim předcházet?

O tom, jak řešit problémy s autem na silnici si povídal náš redaktor Jiří Zeman s krajským koordinátorem společnosti Besip Janem Pechoutem.

Nejčastější drobnou poruchou je defekt pneumatiky. „Při defektu se změní jízdní vlastnosti. Do jedné zatáčky jede auto jistě, do druhé máme pocit, že „plave“...“ vysvětluje Jan Pechout a pokračuje: „Mnoho řidičů udělá tu chybu že při náhlém úniku vzduchu z pneumatiky začne prudce brzdit. To je to nejhorší co může udělat... Ideální je vyšlápnout spojku, vyřadit rychlost a snažit se dojet na nějaké bezpečné místo.“

Další častou drobnou poruchou je vybití akumulátoru. U něj je důležitá správná údržba. „Řidiči akumulátoru většinou nevěnují žádnou pozornost... Nejčastěji se akumulátor vybije při kratších vzdálenostech, jako jsou například cesty do práce.“ konstatuje Pechout a dodává.: „Pokud neseženeme nikoho ochotného se startovacími kabely, nejlepší je asistenční nebo odtahová služba, která nám pomůže...“

Některé poruchy dokáží náš automobil znehybnit úplně. Potom už zbývá pouze vlečení a přesto že tažné lano není v povinné výbavě, v podobných situacích se rozhodně hodí.

Tak hodně štěstí a málo defektů na cestách!

autor: Jiří Zeman
Spustit audio