Připravované kroky vlády na stabilizaci financí zneklidňují živnostníky. Pro některé prý pak bude lepší pracovat v Německu

25. květen 2023 12:46

Připravovaný konsolidační balíček a důchodová reforma zneklidňují některé živnostníky. Jde například o kadeřníky nebo kosmetičky. Podle vládního návrhu mají platit vyšší daně i odvody na sociální pojištění. Vláda tak chce stabilizovat státní finance.

„Už před časem jsme musely zdražit, a teď, jestli se to takhle navýší, tak budeme muset opět zdražit – to pro lidi není dobré,“ konstatuje Michaela Czisárová, pánská kadeřnice z Litvínova a pokračuje: „Lidé nechtějí platit za kadeřníka několik set korun, tak jsme přemýšlely i o tom, že bychom zavřely, a že bychom šly pracovat do Německa.“

„Měly bychom pak víc financí pro sebe a pro děti. Abychom mohli všechno platit – nájem, elektřinu a tak. Jak víte, všechno se zdražilo, a to se nedá utáhnout,“ doplňuje její kolegyně Pavlína Mankerová.

Podnikat, nebo se opět nechat zaměstnat?

Pavlína s Michaelou mají každá své křeslo v pronajatém prostoru přímo v centru Litvínova. Případné zvýšení pojištění a daní by podle nich bylo likvidační.

„Podnikat, platit sociální a zdravotní pojištění, paušální daň, pronájmy a to všechno? To člověk nemůže utáhnout. Ta změna by nás donutila jít opět do zaměstnaneckého poměru,“ shrnuje Czisárová.

V Chomutově má své kadeřnictví Irena Veverka. Návrhy v rámci konsolidačního balíčku zatím příliš neřeší. „Neřešíme to. Až nám zavolá účetní, tak pak budeme vědět. Máme skvělou účetní, která se o nás stará. Nejsem ale z toho nadšená, že se všechno zdražuje – od zdravotního a sociálního pojištění,“ shrnuje.

Zvyšování cen se Irena Veverka bojí nejvíc. Ví, že každé zvýšení cen může odradit zákazníky. To připouští i jedna z nich – Markéta Olahová, která právě čeká na provedení melíru. „Chodím sem ráda, protože se tady vejdu do té tisícovky. Otázkou je, o kolik by se to mělo v budoucnosti zvednout, protože to si pak ženská rozmyslí, k jakému kadeřníkovi půjde.“

Ukončení podnikání Irena Veverka neplánuje, nechce se jí ani nastoupit do práce do sousedního Německa. V případě odsouhlasení konsolidačního balíčku vlády ale ceny zřejmě bude muset zvýšit.

„O to, co nám to navýší, se dají vyšší sazby zákazníkům. A pak už záleží jen na zákaznících, jestli nám to budou chtít platit, nebo ne. Když jsme před 20 lety začínali, všechno bylo jednodušší. To ale víte, že bych nerada končila,“ dodává.

Živnostníci zatím nevědí, jak se jich plánované změny dotknou

Jak by se měl konsolidační balíček promítnout do života živnostníků, konkrétně ve službách jako je kadeřnictví, popisuje člen prezídia komory daňových poradců Jiří Nesrovnal: „Pro některé skupiny živnostníků to bude znamenat, že budou platit státu víc – ať už se to týká třeba minimálního pojistného nebo toho, z čeho se počítá zákonné pojistné, byť tam je ten nárůst nepatrný.“

Většina živnostníků zatím neví, co je vlastně čeká a proto o tématu většinou ani nechtějí mluvit.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související