V Česku chybějí řemeslníci. Někteří dávají přednost dojíždění za prací do Německa

22. květen 2023 09:17

Výše výdělku a dobré sociální zabezpečení. To jsou časté argumenty českých řemeslníků, kteří za prací jezdí do Německa. Přitom v Česku řemeslníci chybějí. Podle informací z profesních cechů třeba na zedníky zákazníci čekají zhruba tři měsíce, na obkladače víc než rok, a na instalatéry a elektrikáře půl roku. 

„Hlavním důvodem, proč jsem šel pracovat za hranice, jsou finance. Jinak můžu říct, že práce je stejná všude,“ konstatuje Tomáš Kučera. Pochází z Teplicka, má malé dítě a opravuje starý dům.

10 let se živil jako hodinový manžel, a přestože měl hodně zakázek, výdělky nestačily. „Tady v Česku to není zas až tak dobře zaplacené. Člověk se musí hodně ohánět, stojí to i dost času. To ale zná každý, kdo podniká na sebe, že je to práce od rána do večera.,“ shrnuje.

Právě potřeba volného času hrála vedle peněz další roli, proč se diplomovaný technik rozhodl pro změnu. Našel ji přes agenturu v Pirně.

Práce v Německu znamená lepší plat i systém sociílního zabezpečení

„Dělám elektrikáře – děláme různá zapojení, jističe, opravy. Teď tam jedou hodně soláry. Práci znám, takže dělám pod dohledem elektrikářského mistra,“ přibližuje Kučera a dodává: „Je ale potřeba znát jazyk – s tím dost bojuji. To, co znám ze školy, mi nestačí. Sasština je těžší než němčina. Jsem v té firmě jediný Čech, učím se průběžně – rozumím, ale moc nemluvím.“

Tomáš Kučera denně dojíždí, na pracovišti poblíž Drážďan je za zhruba 40 minut. „Znám lidi, kteří tam dojíždějí na montáže – od pondělí do čtvrtka jsou tam, pátek až neděle doma,“ popisuje Tomáš Kučera.

A právě takový pracovní režim má už osm let Martin Šimek z Lounska. Otec tří dětí zmiňuje i další bonusy. „Jsou to hlavně přídavky na děti od státu, ty jsou desetinásobně větší než v Česku. Lepší je i to celkové sociální zabezpečení – mám nárok na německý důchod, dovolená i nemocenská jsou za 100 procent mzdy, není tam žádné krácení,“ vypočítává Šimek.

Se svým zaměstnáním v Německu je Martin Šimek spokojený a jak zdůraznil, měnit ho nechce.

Spustit audio

Související