Příběhy z kalendáře - Větrná smršť na Jablonecku

11. srpen 2011
Příběhy z kalendáře

Vichřice je vítr nebývalé síly, to ví i malé dítě. Vichřice takové síly, že unáší střechy domů i jiné objemné a těžké věci stovky metrů daleko, udivuje i dnešního člověka znalého, alespoň z médií, i jiných ničivých povětrnostních jevů.

Nevím tedy, jak to bylo s jeho matematickými přírodovědnými schopnostmi, byl to ale vynikající výtvarník který vystavoval po celém světě a ilustroval řadu krásných knížek včetně Seifertových, s nímž ho pojilo osobní přátelství.

Obrazy grafiky kresby Vladimíra Komárka mají zvláštní, intimní atmosféru , působí prostě a přitom mají zvláštní kouzlo. Komárek často maloval anděly provázeli ho celý život a na konci jej odměnili uznáním a popularitou, kterou si plně zasloužil.

Vichřice, která se přehnala Jabloneckem v noci z 11. na 12. srpna roku 1925, dosahovala neuvěřitelné síly. Škody byly ohromující - desítky poničených staveb. O intenzitě působení živlu hovoří jasně kuriózní událost z Jabloneckých Pasek.

Větrná smršť z pasecké továrny KRAMER A LÖBEL odnesla střechu tovární budovy o velikosti 50 X 200 m do nedalekého lesíka vzdáleného 150 m od továrního objektu . No musel to být tenkrát pořádný vítr! Budu Vám tedy přát, aby vás živly v žádné formě na vašich letních toulkách krajem nepotrápily.

autor: David Hamr
Spustit audio