Příběhy z kalendáře- Rekordní mrazy v Liberci 1929

11. únor 2011
Příběhy z kalendáře

Únor je měsíc, kdy zima pomalu, ale jistě dává naší severní krajině sbohem a doba Masopustu už pomalu ohlašuje příchod jara. Ne však v únoru roku 1929. Celá zima byla velmi tvrdá, průměrná denní teplota za celé zimní období dosahovala hodnot pouhých minus čtyř stupňů Celsia, přičemž soustavně mrzlo od 28. listopadu předchozího roku až do 19. března, proto o ní klimatologové hovořil o zimě století.

My si zimu roku 1929 připomínáme v Příbězích z kalendáře právě dnes především proto, že 11. února roku 1929 byla v Liberci naměřena teplota vskutku rekordní mínus 34,8 stupňů Celsia. A v Českých Budějovicích k tomuto datu dokonce dosud registrují nepřekonaný český teplotní rekord: minus 42,2 stupně Celsia.

Nejen Severní Čechy, ale celé Československo tedy sužovaly ten den mimořádně silné mrazy. A Zima byla ten rok mimořádná v celé Evropě. Podle zápisků pozorovatele ze srážkoměrné stanice v Lučanech nad Nisou mrzlo velmi i v Itálii, kde v Benátkách zamrzly kanály, sníh a tuhé mrazy byly i v Turecku.

Zemi pokryla vysoká vrstva sněhu a "sibiřská" zima, která trvala až do března si vyžádala řadu obětí na majetku zvířatech i lidských životech. Na mnoha místech severních Čech došlo především k vážným problémům se zásobováním pitnou vodou. Zprovoznění silnice přes Záskalí trvalo prý vojsku celý týden. Silné mrazy poškodily vzácné jedlové porosty na Hvozdu v Lužických horách.

V severní části Českolipska vymrzlo 80 procent ovocných stromů. Krizový rok však tuhou zimou rozhodně neskončil. Po kruté zimě totiž přišlo neméně studené jaro a horké suché léto. Ten rok byl tedy krizový nejen dnem 11. února 1929. Tehdy však mrazy vyvrcholily a na naprosté většině meteorologických stanic hlásili nejnižší teploty vzduchu v historii (teplota kolísala v rozpětí minus 27 až minus 42 stupňů Celsia).

A ještě jedna krajová zajímavost na závěr. O 70 let později Výzkumná stanice pražského ČVUT naměřila na Velké Jizerské louce minus 36,4 stupně Celsia. To je číslo, které nemá daleko k rekordům z roku 1929. Naměřený údaj ale nemá nárok na zapsání do meteorologických záznamů, nebyl totiž zjištěn na oficiální stanici Českého hydrometeorologického ústavu.

Největší zima tak byla nakonec ten rok naměřena na stanici ČHMÚ V Horním Adršpachu, ve čtvrtek 7. ledna 2009 tam meteorologové naměřili minus 28,2 stupně Celsia.

autor: David Hamr
Spustit audio