Příběhy z kalendáře - První tramvaje v Jablonci

7. únor 2011
Příběhy z kalendáře

Dnes je Jablonec z hlediska tramvajové dopravy vnímán jako město spojené se svým větším severočeským sousedem Libercem unikátní úzkokolejnou meziměstskou tratí, dříve byl však Jablonec protkán poměrně hustě i jinými tramvajovými tratěmi.

Zde například podél radnice směrem na dnešní horní náměstí vedl jabloncem zřejmě nejstrmější tramvajový úsek na území Čech. Stoupání 108,5 promile v dnešní Kubálkově ulici nemělo tehdy jinde na světě obdoby. A proč si Jablonecké tramvaje připomínáme my dnes?

7.února roku 1900 totiž z dnešního jabloneckého Mírového náměstí vyjely první tramvaje do Rychnova. A byl tak slavnostně otevřen první úsek tramvajové trati vedoucí z jižně položeného Rychnova nad Nisou až do Horského Janova.

O vznik jablonecké tramvajové sítě se zasloužili zejména místní průmyslníci a původní myšlenkou bylo využívat tramvajových vleček pro nákladní dopravu do podniků, nacházejících se daleko od železnice. O koncesi na provoz takovéto tramvajové vlečky zažádal jeden z nich - Gustav Hofmann již roku 1894.

Slavnostní otevření první části tramvajové linky do Rychnova, později protažené Jabloncem až do Janova nad Nisou, probíhalo s patřičnou pompou.Výmluvně to ilustruje i dobová fotografie vavříny ověnčených tramvajových vozů a před nimi stojící zástupy pánů ve fracích a cylindrech.

Jinou dobovou kuriozitou bylo zřízení poštovní tramvajové linky. Obyvatelé Jablonce, Rychnova a Janova tak měli jedinečnou možnost vhazovat dopisy přímo do schránek umístěných ve vozech. Naopak tehdejší pokrokovou inovací bylo zavedení jakéhosi integrovaného dopravního systému - prodeje kombinovaných Jízdenek na vlak a tramvaj.

Že vám to připomíná dnešní Integrovaný dopravní systém LBK Idol? Možná pravě s takovouto jízdenkou vyrazíte tramvají z Jablonce do Liberce, to už je však jiná kapitola Jabloneckých tramvajových dějin. Meziměstská linka z Liberce do Jablonce je z 50.let 20. století. Ty původní Jablonecké linky byly definitivně zrušeny v roce1965 a nahrazeny autobusy.

autor: David Hamr
Spustit audio