Příběhy z kalendáře - Liberecké výstavní trhy

22. srpen 2011
Příběhy z kalendáře

Chodívali jste na liberecké výstavní trhy - zkráceně řečeno na LVT? Věřím, že tuto vyhlášenou libereckou značku máte určitě v živé paměti. Žním blahobytu - obrázkům z osmdesátých let nabízejícím pohled na produkty v socialistickém hospodářství jinak zcela nedostupné předcházela mnohem starší tradice.

Nebeský psal básně o životě a jeho smyslu, o dějinách a také o přírodě. Stejně jako Mácha byl i Nebeský okouzlen romantickým okolím Kokořína a Kokořínského dolu.

Tradice dob opravdového hospodářského rozmachu regionu, sklářské a textilní konjunktury. Poprvé se v tehdejším německém Reichenbergu vystavovalo roku 1906, to byla výstava sudetských němců žijících na území české koruny.

Kolosální úspěch výstavy vybízel k opakování, tradicí se staly tzv. Reichenberger messe - liberecké trhy, jejich symbolem byl obrovský reklamní poutač ve tvaru podkovy umisťovaný pravidelně před libereckým nádražím.

Historicky první Liberecké trhy, které přilákaly nečekaných 35000 návštěvníků skončily právě 22. srpna 1920. A Liberec se tak stal na dlouhá léta veletržním městem.

autor: David Hertl
Spustit audio