Příběhy z kalendáře - Karel Osvald

Že potřebnou chuť dodává pivu chmel, to ví každý. Ale - jaký chmel? Žatecký?

Pokud je řeč o žateckém chmelu, pak musí padnout jméno člověka, který se zasloužil o jeho dnešní chuť. Je jím Karel Osvald.

Narodil se 19. září 1899 v Domoušicích u Loun. Vystudoval zemědělské inženýrství a absolvoval řadu stáží v Evropě. V roce 1927 zahájil šlechtitelské pokusy se chmelem na nově zřízené pokusné stanici v Deštnici u Žatce.

Sepsal řadu knížek o šlechtění chmele, o zkoušení nových odrůd a genetice chmele. Vypěstoval na sto třicet chmelových klonů. Tři z nich patří dodnes mezi významné odrůdy a zaujímají převážnou část chmelnic v České republice.

V roce 1946 byl jmenován docentem a je věčná škoda, že o dva roky později nečekaně zemřel. Až se napijete poctivého piva z chmele - pokud nějaké v supermarketech objevíte - vzpomeňte si na Osvalda.

autor: David Hertl
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Když vás chytne klasika, nikdy vás už nepustí. I kdybyste se před ní plazili.

Petr Král, hudební dramaturg a moderátor Českého rozhlasu

Nebojte se klasiky!

Nebojte se klasiky!

Koupit

Bum, řach, prásk, křup, vrz, chrum, švuňk, cink. Už chápete? Bicí! Který nástroj vypadá jako obří hrnec ze školní jídelny potažený látkou? Ano, tympán! A který připomíná kuchyňské police? A který zní jako struhadlo? A který jako cinkání skleničkami? A který zní jako vítr?