Příběhy z kalendáře - Karel May

25. únor 2011
Příběhy z kalendáře

Padesát kilometrů od Vejprt směrem do saského vnitrozemí leží podkrušnohorské město Ernstthal. 25. února 1842 se v rodině tamního tkalce narodil syn. Teď řeknu jméno - a všechno bude jasné: Karl Friedrich May, nebo jak u nás říkáme Karel May.

Cesta chlapce z chudé rodiny ke kariéře slavného spisovatele byla nesmírně složitá. Roli v tom sehrála nervová porucha a kriminalita, která jej několikrát přivedla až do vězení. Právě tam začal sepisovat později slavné příběhy. Nejprve je pod různými pseudonymy posílal do časopisů, od roku 1875 už bydlel v Drážďanech a psaním se živil. Právě roku 1875 se poprvé v jeho díle objevuje indiánský náčelník Vinetou. Jeho kolega Old Shatterhand se v Mayových knížkách zrodil až skoro o dvacet let později. Karel May se do své práce skutečně vžil, tvrdil, že vše, co napsal, jsou jeho vlastní příběhy z pobytů v Americe a Orientu, a sám sebe vydával za Old Shatterhanda. Když se roku 1899 poprvé vypravil do Orientu, byl šokován tím, nakolik se realita rozchází s tím, co psal. Ke stáru, když vyšla najevo jeho kriminální minulost, se navíc přidaly soudní spory, a Karel May zemřel vysílen v sedmdesáti letech. Jeho úspěšné příběhy se později dočkaly mnoha televizních i filmových zpracování.
Pro nás je zajímavý ze dvou důvodů. Jednak v 70. letech 19. století psal povídky z Podkrušnohoří, tedy z jeho německé strany, které opravdu stojí za přečtení. A především - v letech 1897 a 1898 pobýval Karel May v Brné, dnes součásti Ústí nad Labem, kde napsal román Vánoce. Bydlel tehdy v hotelu Herzig, dnešní restauraci Srdíčko.

autor: David Hertl
Spustit audio