Příběhy z kalendáře - Karel Drož

23. prosinec 2010
Příběhy z kalendáře

Jeho jméno znají jen lidé zasvěcení. Karel Drož se narodil 22. srpna 1858. Vystudoval učitelský ústav v Jičíně a pražskou univerzitu. Jeho učitelské působení začalo v Chotěboři v červnu 1882.

Když odešel ze státních služeb k Ústřední matici školské, byl jmenován řídícím učitelem do zamýšlené české školy v Duchcově. České matiční školy nebyly státní, rakouský stát je považoval za soukromé. V Duchcově čekalo Karla Drože dobrodružství.

Nikdo si nedokázal představit, jaký zájem o českou školu budou mít rodiče dětí v převážně německy mluvícím území. Až 19. srpna povolila její založení zemská školní rada a tak mohl být zahájen zápis. Ten překonal očekávání - zapsáno bylo 357 žáků. Stále ale chybělo povolení k otevření školy od duchcovských úřadů.

1. září 1882 začal školní rok bohoslužbami, ale než mohlo být po víkendu zahájeno vyučování, mnoho dětí onemocnělo a třídy musely být uzavřeny. Teprve 5. září obdržel ředitel Karel Drož povolení k otevření školy od duchcovské radnice, ale kvůli vysoké nemocnosti se stále nevyučovalo.

Školní rok začal až 18. září. Potíže ale nekončily; většina dětí českých horníků byla nemajetných a rodiny neměly peníze na základní pomůcky. Na konci prvního školního roku chodilo do školy 486 dětí - do každé třídy se jich tedy muselo vejít kolem osmdesáti.

Karel Drož všemožně podporoval české školství na severu Čech. Založil českou knihovnu ve Světci u Bíliny, pořádal kulturní programy na podporu chudých žáků, připravoval přednášky. Později byl přeložen z Duchcova do Dobřan u Plzně a na sever se vrátil v roce 1887, do Oseku. Prožil tam období po velkém zatopení hlubinných dolů, kdy organizoval humanitární pomoc. To mu asi vzalo hodně energie, protože, jak zaznamenali pamětníci, když v září 1888 odcházel na měšťanku do Plzně: „…nebylo mu ještě ani třicet, ale byl předčasně zestárlý, na pohled padesátiletý.“

V Plzni se Karel Drož dočkal vzniku samostatného Československa, bylo mu tehdy šedesát let. Nová republika se mu za dlouholeté služby odměnila funkcí inspektora měšťanských a rumunských škol na Podkarpatské Rusi. Drožovy cestopisy z té doby u nás hojně vycházely a ještě dnes jsou k nalezení v antikvariátech.

Karel Drož zemřel v Praze na štědrý den roku 1928.

autor: David Hertl
Spustit audio