Příběhy z kalendáře - Jan Josef Antonín Eleazar Kittel

3. únor 2011
Příběhy z kalendáře

Když se řekne Kittel, mnozí si představí tajemnou postavu takzvaného Fausta Jizerských hor, jak se mu také často říkává. A Jan Josef Antonín Eleazar Kittel jím skutečně byl, alespoň ve vyprávěních a pověstech patřících do zdejšího kraje, kraje podhůří Jizerek.

Jde však o reálnou postavu. Podle doložených informací se Kittel narodil pravděpodobně 3. února roku 1704 v Krásné (dříve Šumburku) nedaleko Pěnčína u Jablonce nad Nisou do rodiny ranhojičů s bohatou léčitelskou tradicí. On však slávu rodového řemesla povznesl daleko za hranice zdejšího kraje. Jeho věhlas mu vynesl slávu středoevropského rozměru a jeho odkaz, legenda o jeho skutcích žije alespoň v pověstech nebo lidových vyprávěních dál.

Takřečený Burk, dům, který nechal postavit a který sloužil také jako jakási klinika, dodnes v Krásné stojí. Podle Kittelových receptur se dodnes vyrábějí léčivé přípravky. Dodnes je literární inspirací pro vlastivědné a etnografické publikace, nejvýraznější postavou pověstí regionální historie. Čím si vysloužil takový věhlas?

Eleazar Kittel dosahoval fenomenálních úspěchů v uzdravování. Léčil i šlechtu v daleké Praze či Vídni a staral se i o chudé nemocné v širokém okolí Jizerských hor a Krkonoš. Znal a dokonale využíval léčivou sílu bylinek, vodoléčbu, diagnostikoval také na základě rozboru moči. A později, díky pilnému studiu, praktikoval dokonce i složité chirurgické zákroky, například oční operace.

Zajímavé je, že pravděpodobně ani nestudoval lékařství na univerzitě, předpokládá se však, že měl aprobaci vojenského ranhojiče a chirurga. Protože dosahoval výrazných léčitelských úspěchů, jeho pověst zázračného lékaře přirozeně podněcovala fantazii lidových vypravěčů a doktor Kittel se již za svého života stal inspirací pro řadu fantastických vyprávění.

Lidé mu přisuzovali zázračné schopnosti, jako létání nebo jiné nadpřirozené schopnosti, i spolčení s temnými silami. Podle jedné z legend, podobně jako hrdina z Goetheova Fausta, však nakonec věčnému zatracení unikl, nebesa jej ochránila pro dobré skutky, které za svou letitou léčitelskou praxi vykonal. Peklo se mu však prý pomstilo tělesnými útrapami k závěru života. Hranice mezi pravdou a fikcí je někdy těžké určit, záleží na vás jaká stránka Kittelovy legendy je vám bližší.

A pokud vás osobnost tajemného Fausta Jizerských hor zaujala vypravte se do Krásné na Jablonecku, kde doktoru Kittelovi zřídili malé muzeum.

autor: David Hamr
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.