Příběhy z kalendáře - Chraberecký Chlum

14. březen 2011
Příběhy z kalendáře

Symbolem likvidace kopců Českého Středohoří kvůli těžbě čediče se stal vrch Tlustec nedaleko Mimoně. Jenže podobných kopců je víc. Na dohled od Loun se vypíná 509 metrů vysoký Oblík. Jeho tvar je odnepaměti součástí horizontu, který denně vnímají obyvatelé Loun.

Jen pamětníci vědí, že tento vrch měl i svého menšího bratra stejného tvaru. Stál u obce Chraberce, jmenoval se Chraberecký Chlum, ale lidé v okolí mu neřekli jinak, než Malý Oblík. Čedič se tam začal těžit už v letech druhé světové války. Plány na rozsáhlou těžbu se ale podařilo realizovat až po roce 1945; a to přesto, že v poněkud svobodnějším ovzduší se už tehdy ozvaly hlasy proti. Patřil k nim například i známý filozof Bohuslav Brouk.

Vše marno. Před pětašedesáti lety, 14. března 1946 ve 13 hodin uložili vojáci do kopce 900 kilogramů trhavin a podstatnou část kopce odpálili. Proti nesmyslnému činu se postavila i sama příroda - tehdy rychle tál sníh a v kamenolomu se uvolnilo pár kamenů, které popadaly a na několika místech poškodily kabely k výbušninám. Vše bylo do hodiny opraveno a mohutný výbuch, na který se přišli podívat lidé ze širokého okolí, uvolnili najednou 140 tisíc kubíků čediče. Podle svědků se tehdy otřásla země ve vzdálenosti několika kilometrů a na mnoha místech popraskaly domy. Od té doby se těží dál.

Dnes už Chraberecký Chlum neexistuje a lom na čedič se zavrtává stále víc pod úroveň terénu. Devastace přírody má u nás zkrátka dlouhou tradici. Tak se ještě vraťme do onoho roku 1946 a připomeňme si, co o likvidaci Chrabereckého Chlumu napsal filozof Bohuslav Brouk: „Pohoršuje-li nás, pokus vyhodit do povětří malebný Chraberecký Chlum na Lounsku, vandalství, naivně anoncované a velebené veškerým denním tiskem, nelze v tom spatřovat nějaké oplakávání památek. Ke srovnání kopců se zemí není možno mlčky přihlížet, ježto právě tak jako chce člověk sídlit v příjemném bytě, tak chce i žít v příjemné, náležitě obyvatelné krajině. Brojíce proti pustošení přírody, proti bezohlednému porušování zemského reliéfu, želíme tedy celkem nesmyslného znešvařování krajiny, jímž se její obyvatelnost značně snižuje."

autor: David Hertl
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.