Při opravě zámečku v Mirošovicích objevili řemeslníci klenby s renesančními omítkami i středověké portály z pískovce

6. červen 2023 10:03

V Mirošovicích na Teplicku po dvouleté intenzivní práci končí kompletní oprava barokního zámečku. Stojí za ní obec Hrobčice, která na záchranu zpustošené kulturní památky na svém katastru sehnala peníze. K 50milionové státní dotaci přidala dalších 16 milionů korun z obecního rozpočtu. Řemeslníci při rekonstrukci narazili třeba na středověké pískovcové portály.

„Hned tady máme původní ostění, které se dochovalo. Je úplně nejvzácnější, protože je z doby někdy kolem roku 1300,“ vysvětluje starostka Hrobčic Jana Syslová ze sdružení Za obec krásnější. Ukazuje přitom na nejstarší část zámku – pískovcový portál kolem dveří. Podobný se dochoval ještě v další místnosti, v současné kotelně.

Na stropních klenbách téměř celého suterénu se podařilo zachránit původní renesanční omítky. Třeba v rytířském sále, zřejmě nejstarším na zámku.

Generální oprava zámku Mirošovice začala 18. června 2021. Jednotlivé prostory obec nabídne k pronájmu. Mohou tam být kanceláře různých spolků a organizací, řemeslné dílny nebo třeba kavárna.

„Prostory k pronájmu se budou muset vysoutěžit, to je dané programem ministerstva průmyslu a obchodu na brownfieldy. Výběrová řízení na pronájem prostor celého zámku bychom tedy chtěli v průběhu října zveřejnit,“ dodává Jana Syslová.

Oprava zámku by měla skončit 28. června, slavnostní otevření obec naplánovala na 13. července.

Spustit audio

Související