Prezidentova návštěva Ústeckého kraje byla symbolickou rozlučkou před odchodem z postu prezidenta

19. říjen 2022 09:47

V úterý 18. října odpoledne skočila sedmá návštěva prezidenta Miloše Zemana v Ústeckém kraji. Během dvou dnů navštívil například Děčín nebo Lukavec na Litoměřicku. Výjezd do regionu bral podle svých slov jako rozlučku před odchodem z postu prezidenta.

„Padají nám Žižkova kasárna na hlavu a jsem nesmírně rád, že je tady pan hejtman, který se nám snaží všemožně pomoci, ale bohužel, jak víme, jen samotná podpora kraje nestačí – je potřeba i podpory vlády a celé České republiky,“ informoval prezidenta o dezolátním stavu Žižkových kasáren v Terezíně na Litoměřicku tamní starosta René Tomášek z uskupení Reset.

Prezident Miloš Zeman slíbil snahu o řešení situace s ministryní obrany Janou Černochovou z ODS. „Aby ze svého poměrně bohatého rozpočtu poskytla prostředky na to, aby se Terezín, který už kdysi byl pevností, stal opět objektem, který bude efektivně využívat armáda, která ho opraví, a Terezín bude opět žít plným životem,“ uvedl Zeman.

Prezident vybídnul k větší těžbě hnědého uhlí. Připustil i debatu o prolomení těžebních limitů

Vedle dotazů na plánu po skončení mandátu, které prezident probral při besedách s lidmi, vybídnul i k většímu využití hnědého uhlí během současné energetické krize. Vedle obnovy uhelných elektráren připustil i debatu o možném prolomení platných územních limitů těžby.

„V době, kdy by tyto lomy byly vytěženy, by se mohlo, v závislosti na stavu energetické krize, uvažovat i o prolomení limitů,“ uvedl prezident.

Limity zaručují městům a obcím, pod kterými je uhlí, že nebudou kvůli těžbě zbourány. Vláda v roce 2015 rozhodla o prolomení limitů v lomu Bílina a jejich zachování v případě lomu ČSA.

S prezidentovým názorem nesouhlasila už při setkání na krajském úřadě krajská zastupitelka Karolina Žákovská ze Spojenců pro kraj: „Těžba uhlí ničila Ústecký kraj desítky let. Byli jsme surovinovou základnou celé České republiky, a vy teď říkáte, že by se těžba uhlí měla obnovovat a rozšiřovat.“

Prezident Miloš Zeman vnímal sedmou návštěvu regionu jako rozlučku s Ústeckým krajem před koncem jeho funkčního období. Stejně vnímal setkání i s novináři. „Na shledanou, možná sbohem,“ uzavřel setkání prezident Miloš Zeman.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související