Přetékající exoplaneta

13. červen 2010

O velké překvapení se nedávno postarala exoplaneta WASP-12b. Zprostředkoval nám to skvělý Hubbleův teleskop. Pomocí nového přístroje na palubě, velmi citlivé spektrografické kamery, vědci zjistili, že zmíněnou exoplanetu čeká neodvratná zkáza. Z výpočtů vyplývá, že tato údajně nejteplejší známá planeta v Mléčné dráze bude brzy pozřena svou mateřskou hvězdou.

„Brzy“ znamená podle kosmických hodinek přibližně za 10 milionů let.
Exoplaneta o hmotnosti asi 1,5 krát větší než Jupiter obíhá kolem své hvězdy podobné našemu Slunci v takové blízkosti, že teplota na jejím povrchu dosahuje více než 1500°C. Mohutná gravitace ji proto deformuje do podoby ragbyového míče. Atmosféra nafouknutá teplem sahá do vzdálenosti přes 200 tisíc kilometrů a postupně přetéká na hvězdu. Takovýto efekt známe z dvojčlenných hvězdných systémů; zde úplně poprvé vidíme stejný úkaz mezi planetou a její mateřskou hvězdou, uvádějí vědci na stránkách Astrophysical Journal Letters. Kolem planety pozorovali obrovský oblak látky, která v okolí hvězdy vytváří prstenec.
Už letos v únoru v časopise Nature popsal takovouto možnost, i když jen teoreticky, čínský astronom Shun-lin Li. Domněnku o tom, že by planeta mohla být zdeformována a ohřáta gravitačními silami hvězdy, potvrdil posléze Hubbleův teleskop.
Sluší se ještě blíže představit aktéry chystané vesmírné hostiny. Hvězda v roli strávníka, WASP-12, je žlutým trpaslíkem vzdáleným od Země asi 600 světelných let. Její sousto, exoplanetu WASP-12b, objevili britští astronomové před dvěma roky. Je tak blízko své hvězdy, že ji jeden oběh trvá jen o málo víc než jeden den. Povedenou dvojici samozřejmě astronomové nespouštějí z očí. Stále ještě na to mají na oběžné dráze schopného pomocníka.

Vysíláno v Planetáriu č. 24/2010, 12. - 18. června.
Rubrika Mýty, omyly a novinky astronomie se vysílá každé třetí Planetárium v měsíci.

autor: Miroslav Zimmer
Spustit audio