Přestavbu krušnohorského hotelu Bouřňák by mohl zkomplikovat nedostatek vody

15. červen 2023 09:32

Nedostatek pitné vody by podle obyvatel Moldavy na Teplicku mohl zkomplikovat plány na přestavbu hotelu Bouřňák. Lidé o tom hovořili na veřejném projednávání záměru investora, který připravuje opravu a dostavbu horského hotelu a parkoviště.

„Projekt koncipujeme výrazně ekologicky moderně – počítáme s tepelnými čerpadly i s fotovoltaikou. Chceme ten objekt zrekonstruovat a dostavět tak, aby se to stalo opravdu atraktivním místem,“ uvedl za investora Radek Zdvořilý.

V navrhovaném záměru se počítá s tím, že v hotelu, který je několik let zavřený a ve špatném stavu, bude nutné bourat příčky, stropní konstrukce nebo krov.

K hotelu chce investor z obou stran dostavět domy s apartmány a garážemi v suterénu, postavit parkoviště a v hotelu provozovat bar a restauraci.

„Bude tam zhruba asi 84 stání pro vozidla, počet apartmánových jednotek je 42,“ upřesnil zpracovatel dokumentace EIA Luboš Motl, který posuzoval vlivy na životní prostředí a veřejné zdraví.

„V blízkosti je rezervace – přírodní památka Buky na Bouřňáku, která je vzdálená asi něco přes 100 metrů. Tam konstatujeme, že tato přírodní památka nebude ovlivněna,“ dodal Motl.

Kácet se bude ale 29 jednotlivých stromů v místě budoucího parkoviště. Nahradit je má nová výsadba. Investor také musí brát ohled na zvláště chráněné druhy – mravence lesního, slepýše křehkého a koprník štětinolistý.

Problémem může být nedostatek vody a likvidace odpadních vod

„Nejzásadnějším problémem je zásobování vodou a pak následná likvidace odpadních vod, kde tedy přišlo několik připomínek týkajících se vody,“ uzavřel zpracovatel dokumentace EIA Luboš Motl.

Zástupce investora, Radek Zdvořilý uznal, že studna poblíž hotelu je ve špatném stavu. „Čili buďto se podaří vyčistit nebo se vyvrtá nová,“ shrnul.

Připomínky k vodnímu hospodářství zazněly i na veřejném projednávání. Obyvatelé Nového Města, které leží nedaleko Bouřňáku, upozorňovali na nedostatek pitné vody, se kterým se potýkají zejména v létě. Obyvatelé Mikulova, který leží na úpatí Bouřňáku, se zase zajímali o systém biologického čištění odpadních vod.

Spustit audio

Související