Přes 90 míst Ústeckého kraje čeká letos oprava silnic. Vedle toho pracují silničáři i ve městech

10. červen 2019

S nadcházejícím létem se v Ústeckém kraji naplno rozjela stavební sezóna. Jen kraj chce letos opravit skoro stovku úseků silnic druhé a třetí třídy za zhruba půl miliardy.

Vedle toho komplikují dopravu také opravy silnic ve městech, jako například v Litoměřicích. Dělníci tam momentálně finišují s opravou Dalimilovy ulice.

Během několika měsíců vyměnili téměř veškeré sítě, jako plynovod nebo kanalizaci a vodovod. Řidiči proto musí ještě do příštího týdne počítat s omezením. Silničáři teď pracují na finální pokládce asfaltu.

Po dokončení rozsáhlých oprav Dalimilovy ulice se bude měnit doprava také v okolních ulicích – například v úseku mezi ulicemi Samo Tomáška a Žitenická se Dalimilova ulice změní na jednosměrku a to ve směru od nemocnice.

Ústecký kraj na tento rok dostane od státu na opravy silnic víc než 170 milionů korun. Peníze půjdou ze Státního fondu dopravní infrastruktury. Jen na opravy asfaltu tak bude mít kraj, společně s penězi z rozpočtu, zhruba 300 milionů korun.

Další peníze půjdou na opravy mostů nebo mostků. Podle vedoucího krajského odboru dopravy Jindřicha Fraňka tak letos kraj investuje do oprav silnic II. a III. třídy celkem zhruba půl miliardy.

V krajském plánu oprav je víc než 90 míst, kde by měli mít lidé letos opravenou silnici. Jde například o opravu průtahu přes Braňany na Mostecku za zhruba 3,5 milionu korun. Na 7 milionů vyjde oprava průtahu Kytlicemi na Děčínsku a stejnou částku dá kraj také na opravu silnice v ústeckých Neštěmicích – jde o ulice Sibiřská a Opletalova.

Pracovat se ale bude také například v Huntířově na Děčínsku, v Radechově u Radonic na Chomutovsku a na dalších desítkách míst v kraji.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související