Na web vymoly.cz opět můžete hlásit výtluky na silnicích. V Ústeckém kraji už lidé zaregistrovali více než 300 problémů

14. květen 2019 09:40

Odstartoval 8. ročník projektu vymoly.cz. Na stejnou adresu na internetu můžou lidé dávat fotky problematických děr v silnici nebo nebezpečných míst. Data pak putují přímo ke správcům silnic. Jen v Ústeckém kraji lidé zaregistrovali víc než 300 problémů.

Podle webu vymoly.cz se už podařilo zhruba třetinu zaznamenaných výtluků v kraji opravit. Stále ale zbývá v databázi dalších víc než dvěstě děr a lidé můžou nové výtluky přes webové stránky i mobilní aplikaci přidávat. S tím počítá i kraj, který se stará o silnice druhé a třetí třídy.

„Zaměstnanci Správy silnic sledují i stránky vymoly.cz, nemyslím si, že pokud tam jsou nějaké fotky delší dobu, že by byly aktuální, protože jakmile se tam objeví nějaká závada na našich silnicích, Správa silnic se snaží okamžitě reagovat a takovou závadu odstranit,“ říká k tomu vedoucí Krajského odboru dopravy Jindřich Franěk s tím, že právě teď se silničáři zaměřují hlavně na lokální výspravy výtluků.

Letos půjde do silnic druhé a třetí třídy v kraji celkem víc než půl miliardy korun a to včetně peněz od státu. Pokud si řidiči všimnou nějakého problému, můžou se obrátit přímo na silničáře.

Pokud ale dojde k situaci, že si řidiči kvůli výmolu poškodí vůz, mají podle Lucie Žulovské z České asociace pojišťoven dvě hlavní možnosti jak problém řešit: „Jeden nárok může být tehdy, kdy řidič má sjednáno havarijní pojištění vozidla, druhá věc je, že pokud řidič nemá sjednáno havarijní pojištění, tak v případě, že dojde k poškození jeho vozidla, se teoreticky může obrátit s nárokem na úhradu škody i na správce dané komunikace, který za škodu odpovídá.“

V tomto případě se ale podle policie musí jednat o nepředvídatelnou událost, tedy například neoznačený výmol.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio