Přes 5000 ukrajinských uprchlíků stráví Vánoce na ubytovnách po celém Ústeckém kraji

13. prosinec 2022 10:30

Svoje první Vánoce v Česku stráví tisíce ukrajinských uprchlíků na ubytovnách. V Ústeckém kraji je největší v Rumburku, kde žije na 300 běženců.

První Vánoce na ubytovně stráví letos v Rumburku na Podhájí skoro 300 ukrajinských uprchlíků, z toho 100 dětí.

„Tady se někde posaďte, tady máme provizorní ordinaci,“ uvádí redaktorku Českého rozhlasu do jednoho pokoje koordinátorka Bronislava Nedvědová a pokračuje: „Tady máme psycholožku, a pak jsme navázali kontakt s doktorkou, ta je také Ukrajinka, která děti vyšetří, a když bude něco závažnějšího, tak se k ní objednají do Šluknova. Je to perfektní, protože sehnat pro ně doktora, to je úplně šílený,“ popisuje.

Ona sama na ubytovně původně působila jako zástupce města, teď už ji ale za služby koordinátorky platí soukromník, který objekt vlastní, a který ho nabídnul jako ubytovací prostory pro ty, kteří uprchli před válkou na Ukrajině.

Největší ubytovna pro ukrajinské uprchlíky v Ústeckém kraji je plně obsazená

Je tu pořád plno, volné tu mají maximálně čtyři místa. „V tom seznamu tu máme i 16 psů,“ vysvětluje Nedvědová a dodává, že i tady začíná tak trochu propukat ponorková nemoc, i když se všichni snaží spolu dobře vycházet.

Málokdo tu ale mluví o návratu na Ukrajinu. „Líbí se mi tady,“ přiznává Rima s tím, že tu má manžel práci. Oba přitom sní o tom, že si tu najdou byt. Další z uprchlíků, Kosťa by se na Ukrajinu vrátil pod jednou podmínkou: „Když bude Ukrajina potřebovat nějakou pomoc, určitě půjdu.“

Objekt v Podhájí v Rumburku je nejlidnatější ubytovnou v Ústeckém kraji – celkově je podle evidence hasičského záchranného sboru v celém kraji na ubytovnách 5323 lidí z Ukrajiny.

Spustit audio

Související