Předzahrádky kaváren a restaurací jsou opět v provozu – lidé si rezervovali místa už dlouho dopředu

17. květen 2021 15:12

Majitelé kaváren, hospod a restaurací mohli otevřít své předzahrádky. Třeba v Děčíně si lidé už minulý týden rezervovali u venkovních stolečků místa na určitou hodinu, u kaváren bylo od rána plno.

Před hospodami začaly zahrádky ožívat kolem oběda, nově si totiž zákazníci nemusí nosit objednané jídlo domů – sníst ho mohou právě na předzahrádkách.

„Už minulý týden lidé volali, že si na dnešek na ráno chtějí dělat rezervace,“ popisuje Martina Víchová z kavárny Coffe and Books v Děčíně.

U zámecké vinárny na Křížové ulici rovná majitelka podniku Martina Novotná stoly. „Musíme mít rozestupy tak, jak je to nařízené od vlády. Ulevilo se mi, že nemusíme kontrolovat testy, protože k tomu nemám ze zákona žádné oprávnění,“ shrnuje.

Předzahrádky kaváren a restaurací jsou opět v provozu

Na předzahrádce může totiž sedět člověk jen v případě, když má negativní test na koronavirus, je v 90denní lhůtě od prodělání nemoci, nebo je očkovaný.

Kontrolovat to smí hygienici a policie.

„Během výkonu služby to budou kontrolovat – stejně, jako se kontrolovalo nošení roušek. Žádné speciální akce nechystáme,“ upřesňuje ministr vnitra Jan Hamáček z ČSSD.

Stoly na předzahrádkách musí být od sebe vzdálené minimálně metr a půl. U pak smí sedět čtyři lidé. Víc jich může být, jen když jsou ve společné domácnosti.

Spustit audio

Související