Předseda Senátu ocenil medailemi 19 osobností, mezi nimi i Idu Kelarovou

7. říjen 2022

Pěvkyně Dagmar Pecková, novinářka Lída Rakušanová nebo sbormistryně Ida Kelarová, to jsou jen některé z osobností, které získaly v Senátu stříbrnou medaili předsedy horní komory.

Slavnostní ceremoniál se konal 28. září 2022 v budově Senátu ČR. Medaile od předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS) převzalo celkem 19 osobností.

Mezi oceněné patří například spoluzakladatel organizace Člověk v tísni Igor Blažević, autor mobilní aplikace Záchranka Filip Maleňák nebo tanečník Yemi Akinyemi Dele, který byl v roce 2019 ministrem zahraniční jmenován velvyslancem dobré vůle.

Medaile dostali také faráři Českobratrské církve evangelické Jakub Helebrant a Karel Müller, kteří na sociálních sítích vystupují pod názvem Pastoral Brohters a snaží se přiblížit mladým lidem křesťanskou víru pomocí zábavných videí, v nichž boří mýty a stereotypy o křesťanství.

Jednou z oceněných byla i Ida Kelarová - zpěvačka, sbormistryně a pedagožka. V roce 2011 založila pěvecký sbor Čhavorenge, ve kterém se věnuje romským dětem. Osm let spolupracuje s Českou filharmonií.

Předseda Senátu poznamenal, že předávání medailí má v posledních dvou letech určité pozadí, které výběr laureátů ovlivňuje. Loni to byla pandemie covidu a letos je to ruská agrese na Ukrajině. "Já v této chvíli si dovolím říci a poznamenat, že přestože neustále slýchám, že západní společnost tvoří individualisté, opakovaně se u nás v Česku, a já za to chci velmi poděkovat, ukazuje, že v těžkých časech umíme držet při sobě," prohlásil.

"Byl bych velmi rád, kdybyste to dnešní ocenění nevzali pouze jak poděkování, ale kdybyste to dnešní ocenění také vzali jako závazek, že v tom, co děláte, budete pokračovat, že budete nadále inspirací, že budete nadále těmi, kteří nadále ukazují ten směr, který život naplňuje, který přináší pomoc solidaritu a svobodu a demokracii," požádal Vystrčil laureáty na závěr svého projevu.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související