Pracovníci městského úřadu v Duchcově se zapojili do stávky – na hodinu přerušili práci

27. listopad 2023 14:50

Stávku proti krokům vlády podpořili 27. listopadu také zaměstnanci městského úřadu v Duchcově na Teplicku. Na hodinu zavřely i kulturní organizace města. Na dveře si zaměstnanci vyvěsili letáček s informacemi o protestu a o tom, jaké je k němu vedly důvody.

„Rozhodli jsme se, že stávkující podpoříme tím, že na hodinu zavřeme – jako odboráři s nimi souhlasíme,“ vysvětluje Miloslava Slavíková z duchcovského infocentra.

Také na vstupních dveřích sousedních budov, kulturního centra a muzea, visí leták s upozorněním o účasti na výstražné stávce. Na hodinu přerušila práci také městská knihovna.

Duchcov, městský úřad

Důvody, které vedly k připojení městského úřadu v Duchcově ke stávce, popisuje za odbory Jitka Pajerová: „Kvůli krokům vlády – jedná se o konsolidační balíček, jsou tam i další věci, jako třeba drahé energie nebo zhoršující se zdravotní péče, i kvůli lékařům, kteří teď stávkují, protože nejsou ohodnoceni tak, jak by měli být. Myslím si, že je to celková politika vlády, která pro nás jako pro zaměstnance není příznivá.“

Stávku podpořili také zaměstnanci v různých firmách, třeba Mondeles Lovosice. „Tentokrát ale nezastavujeme výrobu, jedeme nepřetržitý provoz, protože jinak by tam byly velké ztráty. Ale uděláme si chvilku na fotku a zaslání podpory,“ přibližuje odborář Miloslav Borovička.

Radek Zákon za odborový svaz KOVO dále zmiňuje z Teplicka třeba firmy Exyte nebo Toyta. Zaměstnanci se zapojili třeba formou mítinků, vydávají společná prohlášení, někteří jeli na demonstraci do Prahy.

Spustit audio

Související