Pracovní skupina zastupitelů Chomutova posoudí výhody a nevýhody možného spalování odpadu v tamní teplárně

13. únor 2023 14:39

Zastupitelé Chomutova se 13. února sešli na mimořádném jednání. Na programu byl záměr společnosti Actherm přebudovat současnou uhelnou teplárnu na technologii umožňující spalování odpadu.

Jednání svolal opoziční zastupitel Marián Bystroň z hnutí Pro Chomutov. Chtěl, aby zastupitelé jasně deklarovali, že s přestavbou vedení Chomutova nesouhlasí. To se ale nepodařilo. Zastupitelé se shodli jen na tom, že vznikne pracovní skupina, která se má tématem zabývat.

Opoziční zastupitel Marian Bystroň z hnutí Pro Chomutov nejprve řekl, že městská rada o záměru jednala a vyslovila souhlas se záměrem společnosti Actherm bez vědomí zastupitelstva. To vyvrátil náměstek primátora David Dinda z hnutí Nový Sever s tím, že radní neschvalovali záměr, ale vzali ho jen na vědomí v souvislosti s informací o počátku procesu zkoumání stavby na životní prostředí.

Bystroň poté chtěl, aby zastupitelé odsouhlasili usnesení ve změní, že Chomutov s přestavbou technologie v teplárně nesouhlasí. Opoziční SPD pak přednesla návrh, podle kterého by měla vzniknout pracovní skupina složená ze zastupitelů, která se bude věcí zabývat. Tento návrh zastupitelé podpořili.

Primátor Chomutova Marek Hrabáč z hnutí ANO považuje vznik pracovní skupiny za dobrý nápad.

„Ta teplárna tu stojí. Dosud do ní házeli hnědé uhlí a zčásti s ní vytápějí Chomutov, teď by do ní chtěli házet odpad. My ale nevíme, jestli to bude odpad náš nebo z přilehlých obcí. Musíme také zjistit, jestli jím budou vytápět, nebo ne, či zda budeme mít zvýhodněné teplo pro naše občany. To jsou všechno dotazy, na které nemáme odpovědi. A to by měla posoudit ta pracovní skupina,“ shrnul Hrabáč.

Společná deklarace zastupitelů města nevznikla

Marián Bystroň z hnutí ProChomutov se společné deklarace odsuzující záměr přebudovat teplárnu na spalování odpadu nedočkal, nezastíral proto své zklamání.

„Spokojený nejsem – očekával jsem, že bude příležitost, aby zastupitelé, kteří už si nějaký názor udělali, vyjádřili, jestli ten projekt podporují, nebo ne. Nerozporuji to, že někteří nemusí mít dost informací a chtějí se rozhodnout později. Na druhou stranu ale vidím jako nefér, pokud procesně dosáhneme toho, že se nemohou vyjádřit ti, kteří už názor mají,“ uvedl Bystroň.

Chomutov nemůže nijak ovlivnit, jestli soukromá společnost teplárnu přebuduje anebo nepřebuduje na spalování odpadu. Záměr je totiž v souladu s územním plánem. Město ale může v rámci procesu zkoumání vlivu stavby na životní prostředí věc připomínkovat a zadávat například studie vlivu spalování dopadu na dopravní zatížení.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související