Chomutov chce pronajmout pozemky soukromníkovi na stavbu solární elektrárny. Opozice je proti

26. leden 2023 11:00

Chomutov se chystá pronajmout 20 hektarů pozemku na městské skládce soukromé firmě, která tam vybuduje solární elektrárnu. V budoucnu má zásobovat elektřinou depolymerizační jednotku na zpracování plastových odpadů. Opozici se pronájem pozemku zdá být netransparentní a přirovnává ho k nevýhodnému pronájmu Kamencového jezera z přelomu tisíciletí. To ale vedení města odmítá.

Plánovaná solární elektrárna by měla v budoucnosti zásobovat elektřinou výrobní jednotku na likvidaci plastů.

„My tady máme velkou plochu, která se hodí na fotovoltaickou elektrárnu. Rozumná města vybudují svoji fotovoltaiku, aby zlepšila svou ekonomiku, my jsme ten pozemek nejdřív pronajali pod záminkou, že tam bude firma ADI Fuel rozšiřovat technologii, což ale není pravda. Ta firma tam nemá žádnou technologii a trvalo jí rok, než tu smlouvu vůbec podepsala a hned potom požádala, aby se to převedlo na někoho dalšího. Takže jsme převedli 20 hektarů plochy na firmu, která vznikla rok předtím a nemá žádnou historii,“ popisuje opoziční zastupitel Marián Bystroň z hnutí Pro Chomutov.

Vedení Chomutova pronájem pozemku obhajuje

Primátor města Marek Hrabáč z hnutí ANO nesouhlasí s tím, že jde o netransparentní a nevýhodný pronájem pozemku. „Toto je čistý, ryzí pronájem za dva miliony korun ročně. Musí samozřejmě splnit všechny zákonné podmínky, které jsou – jakmile by něco nesplnili, tak ten projekt padá a my jim nic nevracíme,“ shrnuje.

Podle předsedy představenstva společnosti ADI Fuel Petra Hodana vznikla před rokem a půl firma Energocentrum Chomutov proto, aby získala dotaci na stavbu solární elektrárny, která má na místě dodávat elektřinu budoucí jednotce na likvidaci plastů.

„Všechny jednotlivé projekty v rámci energetiky, pokud mají být financované bankou, tak musí být ty projekty jednotlivé – to znamená, že musí jít o účelovou společnost, na kterou se ta věc postaví a zprovozní. Musí to být takzvané ekonomicky nespjaté subjekty, aby měla ta banka vždy na sebe ten jeden záměr. Je to zvyklost, která je naprosto běžná,“ vysvětluje Hodan.

Nakolik byl pro město pronájem pozemku výhodný, ukáže budoucnost. „Myslím si, že by pro město bylo mnohem rozumnější udělat transparentní výběrové řízení. Ukáže čas,“ shrnuje své pochybnosti Marián Bystroň z hnutí Pro Chomutov.

Záměr stavby jednotky na likvidaci plastů teď prochází posuzováním jejího vlivu na životní prostředí.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související