Prackovice a Litochovice žádají miliony. Stavba D8 jim údajně poškodila zdroje spodní vody

8. listopad 2016

Obec Prackovice nad Labem požaduje od Ředitelství silnic a dálnic zhruba 30 milionů korun na opravu poničených silnic, zdrojů pitné vody nebo vybudování lepší kanalizace. Problémy v Prackovicích a Litochovicích nad Labem začaly se stavbou dálnice D8.

Lidé z Prackovic a Litochovic si stěžují na silnice rozbité od těžké techniky a také na vodu, která stéká ze stavby a zaplavuje obě obce. O řešení situace jednala starostka Prackovic nad Labem se zástupcem Ředitelství silnic a dálnic.

„Bydlím hned vedle potoka. Když jsme se sem nastěhovali, nebyla tam ani kapka vody, a teď se valí voda, valí se kameny, valí se bahno… Prostě katastrofa,“ všimla si změny v chování dešťové vody obyvatelka Litochovic nad Labem Iveta Šeflová. „Teď je naopak, řekla bych, vody ještě mnohem míň než bývalo. Měli jsme tam pořád vodu a teď vůbec není,“ všimla si opačného problému Hana Pirčová.

Obě ženy dávají za pravdu nezávislé starostce Andree Svobodové-Křešové která tvrdí, že stavba dálnice D8 nad jejich obcemi narušila prameny a zvedla spodní vody.

„My jsme na úpatí poměrně strmého kopce, zespoda jsme uzavřeni řekou Labe a shora v současné době nedostavěnou dálnicí D8 a veškerá voda, která protéká nebo odtéká z tělesa dálnice, musí zákonitě projít naší obcí, potažmo naší infrastrukturou. A to je právě ten zásadní problém, podle starostky narušila stavba nejen zdroje vody, ale i odtok té dešťové,“ vysvětluje prackovická starostka a dodává, že odvodňovací systém obce na to není v současné době přizpůsobený.

Podcenilo ŘSD hydrogeologický průzkum?

Podle ní je na vině Ředitelství silnic a dálnic, které podcenilo hydrogeologický průzkum. Společnost se ale brání ‒ nechala si vypracovat posudek, který říká, že stavba dálnice nemá na problémy v obcích pod ní vliv.

„Běžný občan se selským rozumem ví, že každá voda teče z kopce dolů ‒ zejména ta, co je vyvedená na povrch a získává na dynamice. To území je prošpikované prameny a ve chvíli, kdy se do takového území zasáhne a propíchne se taková zásobárna vody, tak se dějí neuvěřitelné věci,“ myslí si starostka.

Obec by ráda dostala od ŘSD minimálně 30 milionů korun, jen 15 milionů by stála nová čistička odpadních vod, která je díky větší síle podzemní vody poškozená.

Na schůzce se také starostka Andrea Svobodová-Křešová dohodla se zástupcem státního fondu Dopravní infrastruktury na opravách silnic a chodníků, které poškodila těžká technika.

„Je povinností investora, aby byly komunikace uvedeny do bezproblémového stavu. Je možné vzít peníze z rozpočtu státního fondu, aby tyto náklady mohlo ŘSD uhradit,“ říká Zbyněk Hořelica, ředitel státního fondu dopravní infrastruktury.

S ŘSD se pak vedení obce bude potkávat nad projektovou dokumentací ale i v terénu. „Dostaneme dodatečné informace o tom, jak je odvodnění skrz obec řešeno a máme příslib, že se veškeré nedodělané projekty budou realizovat co nejrychleji,“ dodává starostka Prackovic.

Jedná se zejména o Litochovický potok a o bezejmennou vodoteč v Litochovicích.

autor: dap
Spustit audio