Pozor - zvěř na silnici!

5. prosinec 2011

Teď na podzim se nám to může stát docela často. Z ničeho nic vyrazí při projíždění lesem nebo mezi poli srna nebo dokonce skupina divokých prasat. A může to být ve chvíli, kdy se už srážce nedá vyhnout. Nebo řidič strhne volat a co se děje dál si umí každý představit.

Dá se vyhnout střetu se zvěří? Řada řidičů možná namítne, že když vidí zvíře na poslední chvíli, už se nic nedá dělat. Buď do něj narazí nebo strhne řízení. Jan Pechout z BESIPu pro Ústecký kraj je ale přesvědčen, že v řadě případů by se dalo takovéto nehodě ještě zabránit. Jak se tedy chovat?

Abychom se střetu se zvěří vyhnuli, je třeba projíždět úseky, kde převažuje les a pole a není blízko zástavba, pomaleji. Vyplatí se také pozorněji sledovat okraje vozovky, protože na zvíře nás upozorní především záblesk očí nebo pohyb a my pak můžeme rychleji zareagovat.

Pokud už se střetnete se srnou, jelenem, divočákem a nabouráme, volejte vždy policii. Jinak budete mít problémy s pojišťovnou. Policie se spolu s myslivci také postará o zraněné zvíře.

autor: ces
Spustit audio