Pozor, většina müsli tyčinek nepatří mezi zdravé potraviny!

1. únor 2016
Jak správně nakupovat

Často jsou oblíbenou svačinou dospělých i dětí. Konzumujeme je s pocitem, že do sebe dostáváme výživnou a zdravou věc. Málokdo ví, že zdaleka ne všechny ovesné tyčinky jsou našemu zdraví prospěšné...

Asi nejméně zdravé jsou müsli tyčinky s polevami. V polevě je jogurtu nebo kakaa opravdu málo, polevy jsou většinou tvořeny cukrem a tukem. Takže raději sáhněte po tyčinkách bez polevy a pro jistotu kontrolujte i složení.


Tip: Dejte přednost müsli tyčinkám s ořechy, ale bez polevy. U jednotlivých výrobků porovnávejte množství celkového tuku, nasyceného tuku a cukrů. Čím míň jich bude, tím lépe.

Není tuk jako tuk

Jako u každé potraviny záleží na množství, které sníte. Dvě až tři tyčinky za den, to je opravdu moc. U většiny výrobků je rizikové hlavně velké množství cukru a tuku. Tuk v müsli tyčinkách nemá pro člověka vhodné složení a navíc výrazně zvyšuje energetickou hodnotu. Výjimkou je tuk z ořechů, který je pro tělo výživově hodnotný.

Je lepší koupit si tyčinku jak s nižším celkovým množstvím tuku, tak s nižším množstvím nasyceného tuku. Například 30 % celkového tuku už je docela hodně, přesto jsou i tyčinky, které celkového tuku mají víc. Když z tohoto celkového množství tuku bude 20 až 25 % tuk nasycený, představuje to pro spotřebitele informaci, že byl použitý tuk hlavně v polevě, který z hlediska výživy není vhodný.

Zase ty výživové tabulky…

Když si můžete vybrat z více kousků, a nevíte, kterou koupit, porovnejte údaje uvedené v tabulce nutričních hodnot. Všímejte si nejenom celkového množství tuku, ale i podílu nasyceného tuku. Je to povinný údaj, který podle zákona musí být uvedený na obalu. Čím vyšší číslo u nasyceného tuku, tím hůř pro vás.
To ale není všechno, co se z tabulky nutričních hodnot dá vyčíst. Stojí tam nejen údaj o množství sacharidů, ale i o množství cukrů. Cukry patří mezi sacharidy, ale pro výběr müsli tyčky je důležitější číslo uvedené u položky “z toho cukry“. Mělo by být co nejnižší.

Glukóza, fruktóza, sacharóza. Vyhněte se sladké alchymii

Někoho zajímá, jestli volit tyčinku, která je dochucena sirupem glukózo-fruktózovým, fruktózo-glukózovým, nebo cukrem? Profesorka Ing. Jana Dostálová, odborná garantka iniciativy Vím, co jím a piju, tvrdí: „Z hlediska výživového je to v podstatě jedno, protože tyto sirupy, které se používají do řady potravinářských výrobků, jsou v podstatě rozštěpeným cukrem.“ Sirupy se skládají z glukózy a fruktózy, které jsou základními složkami sacharózy, tedy cukru. „Z hlediska výživy, když je ve výrobku vysoký obsah glukózo-fruktózového sirupu nebo cukru, to není dobře,“ dodává Jana Dostálová.

autor: Veronika Dašková
Spustit audio