Povodí Ohře pokračuje v rekonstrukci vodní nádrže Jezeří. Hotovo má být za dva roky

19. červen 2023 09:52

Rekonstrukci přehrady Jezeří mezi Vysokou Pecí na Chomutovsku a Horním Jiřetínem na Mostecku nebude možné zaplatit z Národního plánu obnovy. Nesouhlasí s tím Evropská komise. Investici za zhruba 80 milionů korun proto zatím ze svého hradí Povodí Ohře, vodohospodáři se ale chtějí pokusit získat dotaci z dotačního programu Prevence před povodněmi.

Povodí Ohře na rekonstrukci vodního díla Jezeří pracuje už zhruba dva roky. Dokončené má být v roce 2025. Původně žádalo Povodí Ohře původně o dotaci z programu Prevence před povodněmi. Později ale tuto žádost stáhli a chtěli čerpat peníze právě z Národního plánu obnovy. Teď zvažují návrat k původnímu plánu.

„Musíme se s tím vypořádat – najít ty finanční prostředky na to, abychom tu stavbu dokončili. Přehrada je rozpracovaná – nelze teď odtamtud odejít a počkat si. Uvidíme, jestli bude si sáhnout zase zpátky do finančních prostředků programu Prevence před povodněmi – uvidíme, jak to všechno dopadne,“ shrnul mluvčí společnosti Jan Svejkovský.

Podle něj je možné, že se vyřazení žádosti o dotace z Národního plánu obnovy dotkne i rekonstrukce přehrady v Nechranicích na Chomutovsku.

Stavba vodní nádrže u Kryr není ohrožena

Pokud by Povodí Ohře neuspělo s původním plánem získat 80 milionů korun na rekonstrukci nádrže Jezeří z programu Prevence před povodněmi, nebude to podle Svejkovského z Povodí Ohře znamenat ohrožení stavby plánované nádrže u Kryr.

„Co se týká projektů, jako jsou Kryry, na Moravě Vlachovice nebo na severní Moravě Nové Heřmínovy, tak to jsou tak velké projekty, které staví stát, na které se musí vyčlenit zcela samostatné prostředky a tím, jak se plánuje v harmonogramu prací příprav, tak jsou známé termíny, kdy se má jaká část přípravy těch staveb nebo vlastní stavba realizovat,“ vysvětluje Svejkovský.

Kromě Jezeří Evropská komise vyřadila z Národního plánu obnovy dalších 14 projektů – neuspěl například ani projekt Ústeckého kraje týkající se vzniku kulturního a kreativního centra Severočeské vědecké knihovny v Ústí nad Labem.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související