U Kryr na Lounsku bude v budoucnu přehrada. Vláda schválila ceny pro výkup chmelnic, polí i domů

9. listopad 2020 12:00

Zdroj pro závlahu chmelnic, zásoba vody pro suchá období nebo ochrana proti rozvodněné říčce Blšance – to jsou důvody pro stavbu nové přehrady u Kryr na Lounsku. Vodní nádrž zaplaví přes 120 hektarů polí a chmelnic, a ustoupit jí bude muset také třicítka staveb nebo silnice.

Stavba má začít zhruba za patnáct let, teď stát začne s výkupem pozemků. Stát na to vyčlenil 365 milionů korun, majitelé tak dostanou motivační cenu, která je vyšší než odhad.

Povodí Ohře, které stavbu připravuje, začíná jednání o výkupu s více než stovkou vlastníků nemovitostí.

Pod vodou zmizí silnice z Kryr do Petrohradu i chmelnice

„My budeme jako Povodí Ohře, respektive stát bude vlastníkem těch pozemků, ale budou na nich moci hospodařit ti stávající hospodáři, vlastníci,“ říká mluvčí Povodí Ohře Jan Svejkovský.

Pozemky a domy mají být vykoupené do konce roku 2025. Stavba má začít v roce 2034. Předcházet bude EIA – tedy posouzení vlivů na životní prostředí, schválení projektu, územní rozhodnutí a stavební povolení. Přehrada by měla být hotová za dvacet let.

Podle starosty Kryr Miroslava Brdy plány na stavbu přehrady mezi lidmi zpočátku vyvolaly pozdvižení a nesouhlas, časem se to ale mění.

Městský úřad Kryry

„Padesát procent s tím souhlasí, naopak je ještě rádo, že tady bude rekreační oblast, že se tady bude moci sportovat. Dalších 50 procent se bojí, že ten kopec se podmáčí a sesune se, protože u nás je jílové podloží,“ vysvětluje Miroslav Brda.

Budoucí přehrada zaplaví také pozemky Černčic, které patří pod správu Petrohradu. Voda se přiblíží až k čistírně odpadních vod a historickému hřbitovu na okraji Černčic. Ten má být podle příslibu zachován.

Spustit audio

Související