Povodeň v Ústeckém kraji kulminuje. Hasiči vyrazili v noci na pomoc do Jeseníku

19. září 2024 08:24

V Ústeckém kraji pozvolna kulminuje řeka Labe. I díky menším odtokům z vltavské kaskády nedosahuje povodeň takových hodnot, jaké odhadovaly víkendové předpovědi a nebyly proto nutné evakuace. Voda ale bude opadávat jen zvolna.

V Litoměřicích kulminovalo Labe 18. září v poledne na 437 centimetrech, od té doby se hladina snížila o 13 centimetrů. V Úst nad Labem pak řeka kulminovala ve středu večer na 682 centimetrech, v současnosti má 674 centimetrů. I v Děčíně už Labe opadává – oproti středečním 647 centimetrům tam ráno naměřili 641 centimetrů.

Podle Českého hydrometeorologického ústavu by mělo Labe klesnout pod třetí stupeň povodňové aktivity během pátku 20. září.

Evakuace nutné nebyly, na Litoměřicku se ale voda vylila do polí a vyplvila třeba i kanoistický areál ve Vědomicích na Roudnicku a pod vodou je i fotbalové hřiště v ústeckém Svádově.

Dopravní komplikace v krajském městě trvají

Velká voda způsobuje také i nadále dopravní problémy v Ústí nad Labem – zavřené jsou křižovatky Pětimostí a pod Větruší, kde stojí protipovodňové zábrany. Je ale možné projet od Děčína, od Mariánského mostu do centra a na Vaňov – dopravu řídí policisté. Lidé by měli počítat i s tím, že může docházet ke zpoždění jednotlivých spojů městské hromadné dopravy.

Dopravní komise města bude podle mluvčí magistrátu Romany Macové o dalších dopravních úpravách rozhodovat ve chvíli, kdy hladina řeky klesne na 610 centimetrů.

Z Ústeckého kraje vyrazili na pomoc do Jeseníku hasiči

V kraji se začíná organizovat i různá pomoc pro víc zasažené regiony, hlavně pro ty moravské.

Už v noci například do Jeseníku odjelo 10 aut s 29 dobrovolnými profesionálními hasiči. Mají sebou 22 čerpadel a jsou připraveni i na uklízení následků po povodni a čištění komunikací. Vzali si sebou také vše, co budou sami potřebovat, tedy stany, lehátka, spacáky, dezinfekční prostředky, jídlo a pití.

Předpokládají, že tam budou tři dny, po kterých je možná nahradí čerstvé síly.

Spustit audio

Související