Postoloprty nechaly opravit tři budovy v centru města. Nabízí v nich bydlení lidem, kteří potřebují pečovatelskou službu

7. září 2023 13:54

Postoloprty na Lounsku pokračují v záchraně centra. Město v něm postupně kupuje a opravuje domy, které za několik let zchátraly. Teď investovalo 48 milionů korun do přeměny několika domů na moderní byty pro seniory.

„Tady jste zainvestovali do baráků, které mají duši – mají historii. Vy vlastně jste tu historii posunuli dál, dalším generacím,“ shrnul v projevu projektant Břetislav Sedláček, který stojí už za několika opravami starých budov v Postoloprtech.

Postoloprty, opravené domy na náměstí

Teď představil dům u svatého Jáchyma na náměstí, který před lety obývali bezdomovci. Nově jsou v něm moderní byty a zadní trakt zdobí umělecká vitráž. Její podobu navrhly děti z místní základní umělecké školy a vytvořili ji Jitka a Richard Kantovi z Lubence. „Má 2,3krát 6 metrů, jde přes dvě patra, takže opravdu tu budou mít místní děti stopu a věřím tomu, že si ty domy budou chránit,“ shrnul Richard Kant.

V proluce po zbouraném domě v sousedství vyrostl nový, v původní podobě. A poblíž náměstí stojí další opravený dům, nazvaný U svaté Anny. Anna a Jáchym byli podle Bible rodiče Panny Marie a tedy prarodiče Ježíše. Pojmenování tak vychází z určení domů, ve kterých budou bydlet senioři.

Podoba vitráže je dílem ZUŠ Postoloprty, zpracování uměleckých sklářů z Lubence

„Budou to domy s pečovatelskou službou, to znamená plnohodnotné byty do 50 metrů čtverečních,“ doplňuje starosta Postoloprt Zdeněk Pištora zvolený za sdružení Občané pro město a venkov a pokračuje: „Každý ten nájemník je povinen si odebrat nějakou pečovatelskou službu. Tu službu nám bude poskytovat externí organizace, která nám už teď poskytuje sociální služby v našich starých pečovatelských domech.“

Podle starosty je zájem o byty obrovský. Nájemníci se budou stěhovat od října, do poloviny září můžou podávat žádosti o přidělení bytu. Podmínky pro výběr nájemníků jsou podle Dagmar Bečkové z městského úřadu dané: „Seniorský věk a potřeba úkonů pečovatelek při osobní péči.“

Práce protáhlo období pandemie koronaviru a následný nedostatek materiálů a jeho zdražování. „Všechno se muselo počítat znova, čekali jsme hodně na dodávky od subdodavatelů – nebylo to úplně lehké období,“ vysvětluje za stavební firmu Daniel Zdeněk.

Na domluvené ceně se ale podle starosty Zdeňka Pištory komplikace neprojevily.

Spustit audio

Související