Postoloprty uspořádaly přednášku pro řidiče, která jim pomůže s orientací v silničním provozu

22. březen 2023 14:56

Osvěžit pravidla silničního provozu se rozhodli zájemcům v Postoloprtech na Lounsku. Radnice tam pro ně uspořádala bezplatné školení. Přišli na ně třeba ti, kdo řidičské zkoušky skládali už před mnoha lety a v autoškole se tak třeba neučili o pravidlech zipování.

„Co mě sem přivádí? Řidičák už mám dlouho, jezdím a jsem už stará babka,“ usmívá se Marcela Vlková a zapisuje se na prezenční listinu přednášky o novinkách v silničním provozu. Osvěžit si znalosti přišla také Renata Kučerová. „Abych věděla, co je nového v silničním provozu. Jsem řidič, ale ne řidič do velkých měst – jen takhle po okrese,“ vysvětluje.

Podle nezávislého starosty Zdeňka Pištory je tato akce ve městě novinkou. Už ale plánují její opakování. „Chtěli jsme těm lidem nabídnout něco nového. Každý člověk, když se seznámí s novinkami v předpisech, takto může být plus pro bezpečnost a plynulost provozu,“ shrnuje.

Pravidla silničního provozu se vyvíjejí a je potřeba se v nich orientovat

S myšlenkou zorganizovat bezplatné proškolení pro veřejnost přišel nezávislý zastupitel Postoloprt Rostislav Mihalčík. „Je spousta řidičů, kteří udělali autoškolu někdy před 20 či 30 lety, kdy nebyly kruhové objezdy a neplatila spousta omezujících pravidel. Nebyly ani elektronické dálniční známky, bodový systém a podobně,“ popisuje.

Lidem, kteří nemusejí v práci absolvovat referentská školení řidičů, tak změny a novinky mohou uniknout. Na ty nejdůležitější upozorňuje učitel autoškoly Stanislav Bureš. „Patří tam zipování, bezpečnostní mezery na dálnicích, aby mohla projet sanita či policisté – to se hodně nedodržuje,“ konstatuje.

Další novinky v dopravě pro místní přinese dostavba dálnice D7 kolem Postoloprt. Podle ředitele městské policie Romana Kaleji pak řidiči pak budou muset zvládnout nové nájezdy. Stavba má podle Ředitelství silnic a dálnic začít za dva roky.

Spustit audio

Související