Poslední prázdninový víkend v Ústeckém kraji slavnostem piva, vína a burčáku. Nejenom...

31. srpen 2023

Ústecký kraj o tomto víkendu hostí několik slavností piva, vína a burčáku. Zažít můžete ale třeba i Nebe plné letadel v Ústí nad Labem nebo Roztančené Litoměřice či rozloučení s prázdninami v Braňanech.

Sobota 2. září

Od 14 do 22 hodin si můžete užít Den s Březňákem v pivovaru Velké Březno – k pivku vám zahrají skupiny Stará škola, Falzet, Freddie Mercury Revival, Petr Lüftner a Žlutý pes.

Neméně bohatý program nabízí v sobotu od 14 hodin Pivní slavnosti Šluknov-Sohland. Vystoupí skupiny Kliďánko, Deep Purple Tribute, Krleš a další. Připravená je pivovarnická výstava na zámku, pivní soutěže a představí se řada regionálních pivovarů z Čech i Německa.

Burčák (ilustrační foto)

V sobotu také vrcholí Žatecká Dočesná – k pestrému programu patří soutěže, rekordy i ochutnávky – a že jich bude! Letos se tu prezentuje 20 pivovarů s různými druhy piv. O hudbu se postarají Tomáš Klus, Aneta Langerová, Tata Bojs, Xindl X, Olympic a další.

To v Brné na Ústecku vsadili na víno a burčák. Den vína a burčáku začíná v Hospodě u kapličky 2. září v 15 hodin, očekává se příjezd krále Karla IV., který velmi podporoval české vinařství, budou atrakce pro děti a k tomu všemu zahraje cimbálová muzika.

A pěkně plynule přecházíme k Hudbě na vinicích. Tenhle festival pokračuje v sobotu od 18 hodin ve Vinařství Johann W. v Třebívlicích. Hrát a zpívat tam bude skupina MIG 21.

Boční vchod

Muzikou bude žít i zámek Korozluky, a přestože pořadatelé akci nazvali Minifestival, bude to velké – zahrají Cumbal, Blanka Šrůmová a Sahara Hedl a Něžná noc, Petr Kalandra Memory band a další.

V sobotu od 13 hodin bude živo i na hradě Kostomlaty – odehraje se tu fantasy příběh o Bílé královně a Černém mágovi, zahraje Musica Canora a připravené jsou i ukázky japonské bojové kultury se samurajskou zbrojí a další program. Večer uzavře ohnivá show.

Na závěr pozvedneme oči k nebi – na tom nad Ústím nad Labem bude spousta letadel. Tak jej namátkou – dva páry bojových letounů v bitvách, průlet gripenů, armádní, policejní i záchranářské vrtulníky a s leteckou akrobacií se představí Martin Šonka, mistr Evropy, vice mistr světa a vítěz soutěže Red Bull Air Race. Podrobnosti najdete na webu usteckenebeplneletadel.cz.

Neděle 3. září

Ústecké Činoherní studio zve v neděli na 20. hodinu do atria Muzea města Ústí nad Labem na představení hry Henrika Ibsena Peer Gynt. V titulní roli září Kryštof Bartoš.

Peer Gynt

Divadlo a hudba kralují 3. září na zámku v Teplicích. V 10 hodin začíná pohádka s písničkami Princezna Koloběžka, v 16.30 vystoupí Ivan Hlas Trio a ve 20 hodin začne představení After Life – drama s komediálními prvky o hledání cesty zpět do života. Hrají Milan Šteindler, Jan Hrušínský, Libuše Švormová, Petr Vacek a další.

V neděli od 19:00 se v Chuderově u Ústí nad Labem koná v rámci akce Chuderovské kulturní léto autogramiáda knihy Dvě slova jako klíč od Josefa Formánka. Od 20:00 pak následuje promítání stejnojmenného filmu, který podle knihy vznikl. Dobrovolné vstupné poputuje v plné výši na konto BARIÉRY.

Roztančíme Litoměřice – tak se jmenuje akce, která začíná v 16 hodin na Tržnici Felixe Holzmanna. Na programu je pohádka, ale taky izraelské a orientální tance, vystoupí ukrajinský soubor Dolja, zpěvačka Johanka z Nashvillu a dojde i na Štěpánčiny čardáše.

V neděli se ale v Litoměřicích budou dít věci už od rána – v 9.30 na Střeleckém ostrově startují běžecké závody s podtitulem Běžíme pro náhradní rodiny. Výtěžek půjde na doučování dětí v náhradních rodinách v domácím prostředí.

Tereza Mátlová jako Rusalka a Jakub Pustina jako Princ

Den Severní Terasy. tedy jednoho ústeckého sídliště, se 3. září slaví v Centrálním parku už od 12 hodin. Je to i takové loučení s prázdninami – na děti i přihlížející dospěláky čekají bublinová a balonková show, fotokoutek, pohádka, tance, hudba, mušketýři a dokonce i módní přehlídka. V 19 hodin přijde na řadu open air koncert orchestru a baletu Severočeského divadla. Organizátoři slibují i vystoupení tenoristy Jakuba Pustiny.

Konec prázdnin ohlašuje i akce v Braňanech na Mostecku. Od 14 hodin začíná zábavné odpoledne s názvem Společně do školy. Program zahájí Zdeněk Lukesle a v 15 hodin vypukne soutěž Survivor – pro děti i pro dospělé. Disciplíny se trochu liší – zatímco děti budou krom jiného absolvovat kotoul v kouli, na dospěláky čeká hod sekerou na terč. V 18 hodin vystoupí se svým programem Jan Bendig, úspěšný účastník soutěže Superstar.

V neděli končí výstava Dům 2023 v Lounech – ale od 9 do 17 hodin ještě můžete prodejní výstavu navštívit. Najdete tu bohatý sortiment pro stavebnictví i vybavení interiérů, zahrádkářské potřeby, bytové doplňky a potřeby pro různé hobby činnosti.

Spustit audio