Poslední listopadový víkend v Ústeckém kraji nabízí řadu předvánočně laděných kulturních akcí

23. listopad 2023

O nadcházejícím víkendu na vás čeká například karneval v Březně u Loun, čert a Mikuláš Libochovicích, festival ilustrace a videoher nebo štrůdlová soutěž v Ústí nad Labem.

Sobota 25. listopadu

Chcete vědět, co se stane, když zpráva o Božím narození dorazí do zapadlé české hospůdky? Předvede vám to soubor Skaláček v Kulturním domě v Tisé na Ústecku – v sobotu od 19.30.

Vánoční poetiku nabídne baletní představení Louskáček v Severočeském divadle v Ústí nad Labem. Začátek je už v 15 hodin.

Libochovice

Čert, anděl a Mikuláš a taky svatá Lucie a svatá Barbora dorazí v předstihu na zámek v Libochovicích. V sobotu od 10 do 15 hodin se dozvíte víc o historii vánoc a dokonce si budete moci něco z tradičních zvyků i vyzkoušet. V 11 hodin tam pak Docela velké divadlo zahraje příběh Betlémská hvězda.

Archeoskanzen v Březně u Loun zve na Carneválie čili Masopust – od 13 do 16 hodin vám tu nabídnou hudbu, tradice i archeologii a masopustní veselí napříč staletími.

Pekelná brána se otevře 25. listopadu v 17 hodin na Mírovém náměstí v Kadani – vypustí 50 krampus čertů se skvělými hudebními i světelnými efekty, a to poprvé v Česku! Kromě toho čekají na návštěvníky také prohlídky zámku, sklepení s pivem, medovinou, jitrničkami i čertovským gulášem nabízí i zámek v Pátku – od 14 hodin.

Rakouský čert Krampus

Vánočení aneb Tvoření vánočních dekorací a voňavých dárků v Nobilis Tilia si můžete užít v sobotu od 10 do 16.30 na Vlčí Hoře u Krásné Lípy. A přímo v Krásné Lípě v kostele sv. Máří Magdalény začíná v 15 hodin benefiční koncert sboru Polyhymnia. Výtěžek bude patřit Komunitnímu centru Kostka.

Italskou Mega Oldies Párty pořádá Music Aréna Nový obzor v Mostě. V 19 hodin začíná koncert Drupiho a Davida Mattioliho, po koncertě bude autogramiáda a focení a pak už afterpárty skoro do rána.

Andělské vánoční trhy nejen s prodejem, ale také s tvořením vánočních dekorací, se otevřou v sobotu od 14 do 17 hodin v Domě dětí a mládeže v Duchcově. Adventní tvoření bude od 13 hodin také v Obecním klubu v Horním Podluží.

Začaly vánoční trhy

Koncert hned dvou skupin nabízí Club Renda v Roudnici nad Labem – od 20.30 zahrají Baťa a Kalábůf něžný beat a taky o něco ostřejší skupina Bordo.

Vánoce s příběhem aneb Pohádkově netradiční jarmark s dílnami, vypouštěním lampionů a vánoční poštou – to vše na vás čeká od 13 hodin na statku ve Vlaštovčím údolí v Rašovicích u Klášterce nad Ohří.

A kdyby se vám zdálo těch předvánočních atrakcí málo, tak v Regionálním muzeu v Teplicích dostanete nášup – od 14 do 19 hodin tu zažijete Živé Teplice s hudbou, dílničkami pro děti a prezentací neziskových spolků a autorských výrobků teplických umělců.

Neděle 26. listopadu

V sále Hraničář v Ústí nad Labem vrcholí 26. listopadu 8. ročník Festivalu ilustrace, komiksu a videoher. Už v 10 hodin se otevřou workshopy pro děti a také výstavy a game zóna.

V neděli ve 13 hodin začíná v ústeckém Domě dětí a mládeže tradiční soutěž o nejlepší a nejvoňavější štrůdl a ve 14 hodin naváže program Vánoční rolnička s tvořením a vánočními obchůdky.

Vánoční jablečný závin

Vánoční radosti vás čekají v Zahradnictví Dvořák a syn v Teplicích. Od 10 do 17.30 tu budou fungovat kreativní dílny, čekají vás i dobroty u otevřeného ohně a svařák a v 15 hodin začne koncert Michaela Šporcla a Niny Radnické.

Předvánoční jarmark pořádají 26. listopadu od 13 hodin v Proboštově na Teplicku – najdete tam nejen prodejní stánky, vepřové hody a pojízdnou kavárnu, ale uvidíte i ukázky historických řemesel a vánočních tradic. Součástí programu jsou i tvůrčí dílničky v knihovně, v 15.30 vystoupí děti z místních škol a v 17 hodin se rozsvítí vánoční strom.

Ten budou v neděli od 17 hodin rozsvěcet také v Panenském Týnci. I tam je k tomu připravený bohatý program – stánky, občerstvení, vystoupení školáků a světelná a ohnivá show.

Nebe-peklo-pivovar… to je akce v Bílině, v budově pivovaru se v 15 hodin otevřou jak Andělské dílničky s tvořením ozdob, přáníček a zdobením perníčků, tak Pekelná sklepení s nadílkou, čertovským kolotočem a výpisem z knihy hříchů.

Útulky na Olomoucku jsou plné

A jestli máte rádi zvířátka – zejména kočky, pak vás zveme do kočičího útulku Fousek v Krupce. Od 10 do 16 hodin se přijďte podívat, jak to tady žije – můžete si ty čtyřnohé svěřence i pomazlit.

Na konec je tu něco pro zvídavé turisty – v neděli v 11.25 vyjíždí z Ústí nad Labem do Lovečkovic autobus, do kterého nasednou i účastníci dalšího Činoheráckého baťůžku – pochodu s ústeckými divadelníky. Tentokrát se půjde přes zaniklé lázně Jeleč do ciderky v Srdově, kde se počítá i s ochutnávkou cideru. V podvečer je plánovaný návrat z Úštěku do Ústí nad Labem.

Spustit audio