Poradna zdravé výživy: Jak jíst zdravě, ale levně
Jak sestavit jídelníček, když rostou ceny potravin? Může být levné jídlo zdravé a dobré zároveň? Nejen to rozebíráme s Mirkou Zemanovou, odbornicí na zdravou výživu.
„Zdravý jídelníček by měl být pestrý a přinášet tělu všechny živiny – tedy jak ty, které nám dodávají energii, tak ty plné vitamínů a minerálů. Zároveň by nám to jídlo mělo chutnat, to je také velmi důležitý aspekt stravování,“ vysvětluje Mirka Zemanová.
Než se ale rozhodnete pro to, zdravě se stravovat, udělejte si chvilku čas a podívejte se na svůj současný jídelníček kritickým okem. Zároveň se také zamyslete nad tím, co vám chutná a co příliš ne – zdravé jídlo byste totiž rozhodně neměli jíst s odporem.
„Vhodné je si například napsat, co jsme za celý týden jedli, a to pak rozebrat. Je lepší vždy běžný jídelníček upravovat, než začít jíst něco zcela jiného. Navíc je dobré mít to všechno před sebou černé na bílém, než si to jen sumírovat v hlavě,“ konstatuje odbornice na zdravou výživu.
Je nějaký čas, po kterém už bychom večer jíst neměli? Co by měl dělat člověk, který není zvyklý dopoledne jíst? Proč by Mirka Zemanová neradila lidem příliš hubnout právě v těchto dnech? Poslechněte si celý rozhovor z přiloženého audiozáznamu.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor


Ze světa lesních samot
Román klasika české literatury zobrazuje dramatické změny poměrů na česko-bavorském pomezí v posledním čtvrtletí 19. století, kdy ustálený životní řád "světa lesních samot" narušila živelná katastrofa.