Poradna zdravé výživy: Jak jíst zdravě, ale levně

29. listopad 2022

Jak sestavit jídelníček, když rostou ceny potravin? Může být levné jídlo zdravé a dobré zároveň? Nejen to rozebíráme s Mirkou Zemanovou, odbornicí na zdravou výživu.

„Zdravý jídelníček by měl být pestrý a přinášet tělu všechny živiny – tedy jak ty, které nám dodávají energii, tak ty plné vitamínů a minerálů. Zároveň by nám to jídlo mělo chutnat, to je také velmi důležitý aspekt stravování,“ vysvětluje Mirka Zemanová.

Než se ale rozhodnete pro to, zdravě se stravovat, udělejte si chvilku čas a podívejte se na svůj současný jídelníček kritickým okem. Zároveň se také zamyslete nad tím, co vám chutná a co příliš ne – zdravé jídlo byste totiž rozhodně neměli jíst s odporem.

„Vhodné je si například napsat, co jsme za celý týden jedli, a to pak rozebrat. Je lepší vždy běžný jídelníček upravovat, než začít jíst něco zcela jiného. Navíc je dobré mít to všechno před sebou černé na bílém, než si to jen sumírovat v hlavě,“ konstatuje odbornice na zdravou výživu.

Je nějaký čas, po kterém už bychom večer jíst neměli? Co by měl dělat člověk, který není zvyklý dopoledne jíst? Proč by Mirka Zemanová neradila lidem příliš hubnout právě v těchto dnech? Poslechněte si celý rozhovor z přiloženého audiozáznamu.

Spustit audio