Poradna: Vši trápí malé i dospělé. Jak s nimi zatočit?

10. červen 2014

Pokud se ve vlasech objeví vši, znamená to, že nás napadl velmi odolný parazit. Více náchylné jsou dívky, které mívají dlouhé vlasy. Když se ale začne s okamžitou léčbou, během 14 dnů jsou pryč. Čím se v dnešní době dají úspěšně zlikvidovat?

„V současné době se ustupuje od chemických látek a začínají se používat silikonové přírodní oleje, které tu veš zadusí a nevytváří se na ně rezistence,“ vysvětluje mostecká lékárnice Martina Vaňková.

Tyto oleje mohou používat i půlroční děti nebo těhotné ženy i kojící matky. Existují i prostředky preventivní, které aplikujeme před odchodem dítěte do školy.

„Důležitá je i hygiena – prát ložní prádlo, ručníky, a pokud to nepomůže, je potřeba vlasy zkrátit na jeden centimetr, tam už se ty vešky neudrží…“ dodává Martina Vaňková.

Málokdo ví, že vši kromě dokonalé hygieny spolehlivě zlikviduje i teplo. Účinný je ale i obyčejný kondicionér na vlasy. Vlasy se jím hodně namočí a poté se mrtvé vši vyčesávají. Veš se totiž začne dusit a pustí se. Možností je mnoho, chce to jen trpělivost.

autor: Eva Holá
Spustit audio