Poradna: Jak nenaletět podomním prodejcům - 5.

12. únor 2014

Tentokrát se zamyslíme nad nejdůležitější věcí – jak vlastně poznáme, že podomní prodejce vydávající se za zástupce našeho dodavatele není tím, za koho se vydává?

Podvodníci často lžou, že jsou zástupci našeho dodavatele elektřiny nebo plynu, aby nám podstrčili novou smlouvu s jiným dodavatelem. Než se s nimi vůbec pustíme do řeči, první, co musíme udělat, je ověřit si jejich firemní totožnost.

Jak rozeznat zástupce dodavatele od podvodníka?

Společnost ČEZ například jasně říká, jak její pracovníci vypadají – měli bychom je na první pohled poznat podle doplňků oblečení, odznaku, kožených desek, kde je logo společnosti. Mají nám také ukázat občanský průkaz, certifikát obchodního zástupce nebo certifikační kód, který si můžeme ověřit.

Každý dodavatel má sice jiné logo a oblečení, základní identifikační prvky všech zástupců slušných firem jsou ale totožné – musí nám sdělit jméno, ukázat certifikát s logem společnosti, kterou bychom měli znát…

Pozor na vychytralost podvodníků!

Někteří vychytralí podomní prodejci začínají své potenciální oběti nabádat, aby si všechno ověřili. „Dobrý den, paní, já jsem z ČEZ, tady mám průkaz, můžete si to ověřit, klidně vám ukážu pověření nebo certifikát, abyste měla jistotu, těch podvodníků je dneska dost, že jo…“

Člověk má tendenci to pod rouškou téhle zdánlivé solidnosti neudělat, protože když k tomu ten člověk přímo nabádá, tak to přece nemůže být podvodník. A pak zjistíme, že jsme byli podvedeni.

Naše rada je prostá - nevěřit jednou, nevěřit dvakrát, ověřovat a ještě třikrát ověřovat.

autor: mkt
Spustit audio