Pomazánka z červené řepy
Červená řepa je doložena už zhruba 3 000 let, první zmínky pocházejí z Babylonie. Obsahuje krom jiného látku betain, který podporuje játra a brání kornatění tepen. A navrch červená řepa i dobře chutná.
Suroviny:
1 červená řepa nebo 2 menší
1 měkký tvaroh
1 lžíce kysané smetany
2 lžíce strouhaného křenu – může být i sterilovaný
trochu soli
Postup:
1. Neloupanou, jen omytou řepu uvaříme nebo upečeme. Výhodné je zabalit ji do kusu alobalu a strčit do trouby při jiném pečení, šetří to energii.
2. Uvařenou nebo upečenou řepu necháme zchladnout, oloupeme a na mrkvovém struhadle nastrouháme. Přidáme tvaroh, kysanou smetanu, křen a mírně přisolíme. Dobře promícháme.
3. Podáváme buď v misce, nebo namažeme na krajíčky chleba, ale ty raději předem lehce potřeme máslem nebo margarínem aby pomazánka nerozmáčela střídku.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.