Pomazánka z červené řepy

Červená řepa je doložena už zhruba 3 000 let, první zmínky pocházejí z Babylonie. Obsahuje krom jiného látku betain, který podporuje játra a brání kornatění tepen. A navrch červená řepa i dobře chutná.

Suroviny:
1 červená řepa nebo 2 menší
1 měkký tvaroh
1 lžíce kysané smetany
2 lžíce strouhaného křenu – může být i sterilovaný
trochu soli

Postup:

1. Neloupanou, jen omytou řepu uvaříme nebo upečeme. Výhodné je zabalit ji do kusu alobalu a strčit do trouby při jiném pečení, šetří to energii.

2. Uvařenou nebo upečenou řepu necháme zchladnout, oloupeme a na mrkvovém struhadle nastrouháme. Přidáme tvaroh, kysanou smetanu, křen a mírně přisolíme. Dobře promícháme.

3. Podáváme buď v misce, nebo namažeme na krajíčky chleba, ale ty raději předem lehce potřeme máslem nebo margarínem aby pomazánka nerozmáčela střídku.