Policisté na Teplicku hledali nelegální běžence a kontrolovali technický stav kamionů

11. říjen 2013
Zprávy

Do poloviny tohoto roku policisté na území Ústeckého kraje odhalili přes 200 nelegálních běženců. Často se ukrývají v nákladových prostorech kamionů nebo cestují s padělanými doklady ve vozidlech s českou registrační značkou. Právě na lidi, kteří se snaží ilegálně dostat přes naše hranice, se proto zaměřily kontroly policistů na Teplicku.

Policisté si dnes u výjezdu z Teplic na Prahu a Ústí nad Labem posvítili na řidiče kamionů a dodávek. Na co se zaměřili, upřesnila policejní mluvčí Šárka Poláčková.

„Kontrolují dodržování dob řízení i dob odpočinku, přestávek, technický stav vozidla, doklady k vozidlu, doklady řidiče. Kontrolují zajištění nákladu, vozidla váží, aby nedocházelo k přetížení vozidel.“

Kontroly odhalují většinou překročení povolené rychlosti během jízdy, časté je také porušování doby řízení a odpočinku. „Pokud jde o přetížení vozidel, mají problémy zejména řidiči dodávek,“ doplňuje Šárka Poláčková.

Řidič Pavel prošel prohlídkou bez problémů, kontroly mu nevadí. „Je to úplně v pořádku, je to pro naši bezpečnost. To se nedá nic dělat, člověk to musí respektovat,“ říká.

O pár kilometrů dál na stejné silnici, jen v protisměru, jiná policejní hlídka kontroluje většinou dodávky a kamiony se zahraniční poznávací značkou. Policisté hledají nelegální běžence. Podle čeho vozidla vybírají, vysvětluje jeden z policistů. „Vybíráme je podle státní poznávací značky a podle národnosti, která v tom autě jede.“

Mezi takzvaně riziková vozidla patří podle něj dodávky z Rumunska, Maďarska nebo ze států bývalé Jugoslávie. Policisté ale například kontrolovali i luxusní Porsche s běloruskou státní značkou.

„Bylo v pořádku, oba cizinci, kteří cestovali ve vozidle, měli cestovní doklady a v nich vylepená víza, která je opravňují k pobytu na území České republiky,“ potvrzuje policista.

Přes Ústecký kraj běženci často míří do Německa

Kvůli ověření pravosti cestovních dokladů je u dnešní kontroly k dispozici i takzvaný schengenbus, tedy dodávka vybavená moderní technikou.

„Doklad vložíme do UV světla, kontrolujeme jeho luminiscenci, ta musí být snížená, protože doklad je vyráběn z ceninového papíru. Vidíte, že razítka vtištěná do pasu na hraničních přechodech jsou taky tištěna speciální barvou, která nám svítí, a následně kontrolujeme, jestli nebyly provedené nedovolené zásahy do dokladu,“ popisuje Milan Rozsíval z cizinecké policie, jak probíhá kontrola cestovního pasu.

Doklady měli v pořádku i Číňané ve voze s pražskou značkou s kufrem napěchovaným českým porcelánem. Ústecký kraj patří mezi ta místa v republice, kudy běženci přejíždějí do Německa nejčastěji.

autor: jbe
Spustit audio