Polévka kopřivová

Suroviny: Mísa kopřivových mladých vršků, 2 lžíce másla, 2-3 lžíce hladké mouky, 1 cibule, sklenka mléka, 1 žloutek, česnek, sůl, pepř a osmažené kostičky z den starého rohlíku nebo housky.

Postup: Opláchnuté kopřivy krátce povaříme v osolené vodě a ocedíme. Vodu z kopřiv (necelý litr) si odložíme. Na másle osmahneme nakrájenou cibuli, zaprášíme moukou a uděláme světlou jíšku. Zalijeme ji vývarem z kopřiv, aspoň čtvrthodiny vaříme, pak podle chuti opepříme, přidáme uvařené nasekané kopřivy, utřený česnek a dosolíme. V závěru vmícháme žloutek rozšlehaný v mléce, už nevaříme. (Ale pozor na vejce z neznámého chovu!)

DOBROU CHUŤ PŘEJE SLÁVKA BRÁDLOVÁ A ČESKÝ ROZHLAS SEVER!

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.