Polévka cuketová s feferonkou
Suroviny: 1 cuketa, 1 mrkev, 2 brambory, kostka bujónu, feferonka, 3 rajčata, 4 stroužky česneku, 2 cibule, 2 lžíce hladké mouky, sádlo, sůl, pepř a 10 dkg taveného sýra, případně smetana.
Postup: Cibuli a česnek drobně nakrájíme, zpěníme na sádle, přidáme předem oloupaná a nakrájená rajčata, špetku pepře a drobně nakrájenou feferonku. Krátce podusíme - tak 4 minuty, pak vmícháme 2 lžíce hladké mouky, znovu asi 3 minuty podusíme. Vedle do litru horké vody dáme kostku bujonu, na kostičky nakrájené oloupané brambory, hrubě nastrouhanou mrkev a povaříme 10 minut, pak přidáme hrubě nastrouhanou cuketu, směs s rajčaty, tavený sýr a vaříme, dokud se sýr nerozpustí. Můžeme zjemnit smetanou.
Dobrou chuť vám přeje Anna Pučálková a Český rozhlas Sever!
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.