Polévka cuketová s feferonkou

Suroviny: 1 cuketa, 1 mrkev, 2 brambory, kostka bujónu, feferonka, 3 rajčata, 4 stroužky česneku, 2 cibule, 2 lžíce hladké mouky, sádlo, sůl, pepř a 10 dkg taveného sýra, případně smetana.

Postup: Cibuli a česnek drobně nakrájíme, zpěníme na sádle, přidáme předem oloupaná a nakrájená rajčata, špetku pepře a drobně nakrájenou feferonku. Krátce podusíme - tak 4 minuty, pak vmícháme 2 lžíce hladké mouky, znovu asi 3 minuty podusíme. Vedle do litru horké vody dáme kostku bujonu, na kostičky nakrájené oloupané brambory, hrubě nastrouhanou mrkev a povaříme 10 minut, pak přidáme hrubě nastrouhanou cuketu, směs s rajčaty, tavený sýr a vaříme, dokud se sýr nerozpustí. Můžeme zjemnit smetanou.

Dobrou chuť vám přeje Anna Pučálková a Český rozhlas Sever!

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.