Podzimní léčivé rostliny: klanopraška, rakytník a kostival

12. listopad 2021

I na podzim najdeme v přírodě mnoho rostlin a bylin, které můžeme využít k našemu prospěchu. Pár z nich představuje odborník na léčivé byliny a rostliny Zbyněk Šedivý.

První z nich je klanopraška čínská – posiluje imunitu, plíce a játra. Je vhodným doplňkem stravy pro seniory. Užívají se listy a plody této rostliny. „Slyšel jsem, že je dobré sníst každý den jeden až dva listy,“ říká odborník Zbyněk Šedivý.

Navíc jde o vitamínovou bombu, kterou se dřív léčily například i kurděje.

Rakytník řešetlákový je ideální na přípravu šťáv a sirupů

Pokud na vás plody klanoprašky budou příliš kyselé a nezvládnete je jíst v syrovém stavu, je možné si z plodů udělat čaj nebo je přidat do jídla.

Další vitamínovou bombou je rakytník řešetlákový – obsahuje vitamíny C, B, E, A, D a K. Chuť má velmi výraznou a bohužel ne každý zvládne jíst jeho bobulovité plody v syrovém stavu. Zbyněk Šedivý proto doporučuje několik způsobů, jak rakytník konzumovat: „Může se opět lisovat šťáva nebo si například vyrobit sušením prášek, který si pak přidává člověk do čaje.“ Můžete být ale ještě kreativnější a vyrobit si z rakytníku třeba i marmeládu.

Třetí doporučovanou podzimní léčivkou je kostival lékařský – rostlina, která léčí bolesti kloubů, šlach a svalů. „Je to takový dobrý terapeut naší pohybové soustavy,“ říká odborník.

Kostival lékařský

Tato rostlina roste převážně na opuštěných místech, většinou na vlhké propustné půdě.

Nejvíce žádanou částí kostivalu je kořen, který se následně zpracovává. Zbyněk Šedivý doporučuje naložit jej do lihu. Stane se z něj slizká hmota, která může strukturou připomínat lepidlo – to je ta léčivá látka, kterou potřebujeme. Stačí pak jen kořen nastrouhat a dostaneme „gel“, který můžeme aplikovat.

autoři: Lenka Šobová , Kateřina Klabzubová
Spustit audio

Související