Podle čeho vybírat sluneční brýle? Musejí být pohodlné a především chránit oči

21. květen 2015
Jak správně nakupovat

Víte, podle čeho dobře vybrat sluneční brýle? Důležité jsou dvě věci: míra prostupnosti slunečního záření a pohodlnost.

Jako u každých brýlí, i u těch slunečních je zásadní, aby dobře seděly na obličeji a nikde netlačily. "Brýle si určitě vyzkoušejte, než je zaplatíte. Když několikrát zamrkáte, neměli byste se řasami dotýkat sklíček,“ radí optometristka Adéla Langrová. Také svíravý pocit na spáncích vám prozrazuje, jaké brýle nekoupit.

Sluneční brýle se rozlišují do kategorií podle prostupnosti skel. Jednotlivé kategorie se označují čísly od 0 až do 4. Platí, že čím tmavší sklo, tím menší prostupnost a tím vyšší číslo. 0 představuje skla nejsvětlejší, 4 nejtmavší. Mezi nejprodávanější kategorie patří trojka, určená pro intenzivní světlo na horách i u moře.

Volit můžete mezi různými barevnými odstíny zatmavení skel. „Někomu je příjemnější zabarvení dohněda, které trochu „rozjasňuje“, jinému spíše do černa. Řiďte se svým pocitem,“ doporučuje Adéla Langrová.

Někteří řidiči tvrdí, že teplá hnědá barva je uspává, ale vzhledem k tomu, že na každého člověka působí barvy jinak, může na vás působit jinak. Samozabarvovací sluneční brýle s antireflexní vrstvou proti odleskům nemají žádné dioptrie, jen samozabarvovací skla, která fungují jako ochrana zraku před UV zářením. Na to je třeba myslet.

Jaké možnosti mají lidé, kteří nosí dioptrické brýle? Nechají si udělat sluneční brýle s dioptrickými skly, nebo zvolí kontaktní čočky, další volbou jsou brýle sluneční s dioptrickou vložkou.

Sluneční dioptrické brýle jsou nastálo zatmavené. Pokud nechcete mít „tmavo“ i u psacího stolu, musíte si poříditi dvoje brýle - jedny čiré a jedny tmavé. Můžete také koupit brýle samozabarvovací, které jsou v místnosti čiré a venku se zabarví.

Sluneční brýle kupujte jen takové, na kterých je uvedeno 100 % UV filtr. Zeptejte se optika, jestli vaše dioptrické brýle poskytují ochranu proti UV.

Kde brýle kupovat? „Jednoznačně v certifikovaných optíkách, kde mají sluneční brýle 100 % ochranu proti UV záření,“ radí dále Adéla Langrová. "

Riziko podstupujete, když si zakoupíte brýle například v drogeriích, supermarketech nebo u stánkařů, protože na těchto místech se prodávají i brýle, které ochranu proti UV neposkytují. Sklíčka jsou sice zatmavená, ale způsobí jen to, že máte příjemný pocit a zornice zůstanou rozšířené. Jenže prostupujícící UV záření nevnímáte a to pak může rozšířené zornice oka poškodit.

Pozor! Nejtmavší zabarvení slunečních brýlí není určeno pro řidiče - zkresluje totiž barvy!

autor: Veronika Dašková
Spustit audio