Poctivý tažený vývar je dobrý pro zdravého, ale ještě lepší pro nemocného nebo oslabeného člověka
Poctivý tažený vývar je dobrý pro zdravého, ale ještě lepší pro nemocného nebo oslabeného člověka
Pokud něco umí zahřát na duši a především na těle, je to několik hodin tažený slepičí vývar. Naše babičky ho vařily nemocným nebo ženám po porodu, protože věděly, že dodá sílu a postaví na nohy.
A nejenom to. Slepičí vývar dává sílu naší kůži a tak zpomaluje stárnutí. Zlepšuje spánek, zmírňuje cukrovku, urychluje regeneraci těla, má protizánětlivé účinky, dokáže léčit bolest v krku a zmírňuje infekci horních cest dýchacích.
Pokud ho vaříte, asi víte, že maso se má vkládat do studené vody, aby se z něj uvolnila intenzivnější chuť. Vývar by se také neměl zprudka vařit, ale jen pomalu táhnout klidně několik hodin. A ještě jedno pravidlo. Pokud bojujete s virózou, měli byste ho jíst čistý bez zeleniny a zavářky, abyste tělo zbytečně nezatěžovali. Stálé zdraví přeje vaše Iva Hüttnerová.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka


Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka