Počítač pro seniory? S klasickou klávesnicí a co největším monitorem

19. březen 2015
Jak správně nakupovat

Počítač může být užitečným pomocníkem, ale také trpělivým společníkem starších či méně pohyblivých lidí. Ale jen tehdy, je-li vybraný správně. Velká obrazovka, klasická klávesnice a používání myši místo touchpadu, to je základ. Základní sestava či notebook, který umí to, co potřebujete, se dá dnes pořídit za slušnou cenu - v rozmezí deseti až dvanácti tisíců.

Jste-li úplný začátečník, rozhodně byste si měli nechat poradit, a to nejen při instalaci počítače, ale už při jeho koupi. Vyhnete se tak tomu, že vás v obchodě doběhnou a zbaví se “ležáků“. Pokud dáváte dohromady sestavu, pořiďte si co největší monitor, klasickou klávesnici, vychytávkou jsou ergonomicky tvarované myši. Jestli preferujete notebook, který je určitě skladnější, měli byste podle počítačového specialisty Petra Böhma vybírat mezi těmi s většími displeji o rozměru minimálně patnácti palců. „Co byste určitě neměli podcenit, je ochrana počítače,“ říká Petr Böhm. „Na ochraně se nevyplatí šetřit. Investujte minimálně do antivirového zabezpečení.“

Na závěr jedna rada z praxe: hodí se, když má senior v počítači stejný program jako ten, kdo ho s počítačem učí pracovat. Starší lidé často vnímají jinou verzi známého programu už jako zcela jiný program.

autor: Veronika Dašková
Spustit audio