Pobytové sociální služby si mohou od února účtovat víc za stravu a ubytování. Většina zařízení ale ceny na maximum nezvýšila

18. březen 2022 09:24

Klienti domovů pro seniory, ale i chráněného bydlení a dalších pobytových sociálních služeb si od února musí připlatit za stravu a pobyt. Vláda totiž změnila po osmi letech úhradovou vyhlášku, která určuje maximální sazby za ubytování a stravu v sociálních zařízeních.

Provozovatelé domovů pro seniory po navýšení maximálních cen volali už dlouho. Na konci minulého roku kvůli skokovému nárůstu cen energií dokonce některá zařízení omezila vydávání svačin.

Podle informací, které má Český rozhlas od předsedy krajské Asociace poskytovatelů sociálních služeb Vladimíra Vopelky, většina zařízení ceny na maximum nezvýšila.

Nejvyšší stanovené poplatky zavedla asi jen třetina poskytovatelů pobytových sociálních služeb v Ústeckém kraji.

Ceníky se také měnily podle toho, o jaké služby šlo – více například stouply ceny v chráněném bydlení a v nadstandardně vybavených zařízeních.

Například v domově pro seniory v Chomutově, provozovaném městskými sociálními službami, stouply ceny asi o 900 korun měsíčně. Konkrétně za jídlo tam klienti do února platili 165 korun za den, od února platí 175 korun. Maximální státem povolený poplatek je přitom stanovený na 210 korun.

Za ubytování si klienti v Chomutově zaplatili do února 210 korun za den, od února pak platí 230. Maximální sazba pak je 250 korun. Podobně to mají i například v Mostě nebo v Litvínově.

Ceny stále rostou. Některé domovy pro seniory proto budou muset opět zdražovat své služby

Některá zařízení omezila na konci minulého roku například podávání svačin a nabídla jen povinná tři jídla denně. Konkrétně šlo o zařízení litoměřické charity.

Podle ředitelky Karolíny Wankovské tam na svačiny kvůli zdražení cen energie na konci loňského roku nezbývaly peníze. Teď už je ale klienti dostávají, a to dopolední i odpolední, tedy celkem pět jídel denně.

Kvůli stále rostoucím cenám potravin a paliv ale některá zařízení zvažují další navyšování cen.

Například domov pro seniory v Mostě podle vedení městských sociálních služeb bude ve druhé polovině roku jednat se svým zřizovatelem, městem Most, o případném navýšení rozpočtu.

Ředitel mosteckého domova pro seniory Luboš Trojna řekl, že i po navýšení úhrad je situace kvůli zdražování kritická.

To připustil i předseda krajské Asociace poskytovatelů sociálních služeb a ředitel domova pro seniory v Litvínově Vladimír Vopelka. Odmítl ale, že by měl stát opakovaně navyšovat úhrady. Podle něj by za zdražování v důsledku války na Ukrajině nebo energetické situace neměli platit klienti sociálních služeb.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související