Po Ústí nad Labem budou jezdit parciální trolejbusy – celkem jich ve městě bude 33

12. prosinec 2023

Do půlky příštího roku bude mít Dopravní podnik města Ústí nad Labem 33 parciálních trolejbusů. Ve městě už je první, další část dorazí v lednu a zbytek do června. V ulicích lidé nový vůz uvidí příští týden.

Podle generálního ředitele Škody electric Radka Svobody se do nového ústeckého trolejbusu vejde 115 cestujících. Výhodou těchto vozů je to, že můžou jezdit i na baterii, bez trakčního vedení. Budou také lépe zvládat jízdu v kopcích v zimních podmínkách.

Ústí nad Labem má první parciální trolejbus

„Co je specifické, je ta dvoumotorová varianta. Tady je profil tratí poměrně náročný, kopcovitý. Aby nebyly problémy především v zimním provozu, tak je ten vůz za druhou a třetí nápravou vybaven samostatným trakčním motorem, takže je vlastně unikátní tím výkonem,“ vysvětluje Svoboda.

Městská firma za nové parciální trolejbusy zaplatí zhruba 670 milionů korun bez daně. Většinu nákladů pokryje evropská dotace.

„Vystřídají trolejbusy Škoda 15Tr, které naposledy vyjedou, řekla bych, někdy v lednu nebo únoru příštího roku, pak už se s nimi setkáme jen v rámci historických jízd. A trochu prozradím, že vystřídají i nějaké autobusy,“ dodává ředitelka dopravního podniku Simona Mohacsi.

Spustit audio

Související