Po roce se rozjela lyžařská střediska. Některé školy už také vyrážejí na lyžařské výcviky

14. leden 2022 13:04

Po roční pauze se rozjela lyžařská střediska, která kvůli pandemii koronaviru o loňskou sezonu přišla. Stejně jako školy o lyžařské výcviky. Letos už je zase můžou uspořádat, účastníci ale musejí prokázat bezinfekčnost.

„Jedou všichni prváci i sekundáni – to je sedmá třída. A protože loňská sekunda loni o lyžák přišla, podařilo se přesvědčit vedení školy, aby letos pustili i tu tercii,“ říká tělocvikář teplického gymnázia Martin Mühlfait.

Z této osmileté školy se tak letos na týdenních pobytech na horách vystřídá celkem devět tříd. „Loňští prváci to odnesli – ti bohužel o lyžák přijdou,“ dodává tělocvikář.

Lyžařské kurzy jsou na teplickém gymnáziu tradicí, každoročně se jich účastní naprostá většina studentů.

Některé školy jezdí na běžky, jinde na lyžařský kurz žáci denně dojíždějí

V Základní škole Žalany na Teplicku je situace jiná. „V současné době budeme zjišťovat zájem. U nás jde o výběr z celého druhého stupně. Nemáme pobytový lyžařský výcvik, ale žáci na něj dojíždějí,“ říká ředitel Lukáš Šimon.

Po loňské stopce se na hory chystá taky duchcovská základní škola Jaroslava Pešaty. Týden v krušnohorské Lesné na běžkách stráví podle ředitelky Veroniky Prchalové sedmé a osmé třídy. „Máme velký fundus běžkového vybavení – nejezdíme na sjezdovky, ale na běžky. Žákům můžeme zapůjčit celou tu výbavu,“ vysvětluje ředitelka.

Základní škola Za Chlumem v Bílině plánuje lyžařský kurz na konec února. Aby naplnila autobus, nabízí ho dětem z celého druhého stupně. „Sedmé třídy dostávají tu nabídku prioritně, většina dětí si tam půjčuje vybavení,“ shrnuje ředitelka Barbora Schneiderová.

Bílinští školáci už dlouhodobě jezdí na Klínovec, za finančního přispění města a školy.

„Zřizovatel přispívá tisíc korun na dítě a tím, že ty ceny šly teď relativně dost nahoru, tak škola přispěje na dopravu dětí. I tak vyjde lyžák od pondělí do pátku na šest tisíc korun,“ dodává Schneiderová.

Příspěvek od obce dostávají na lyžařský výcvik taky školáci v Lenešicích u Loun. Tam ale podle ředitelky Jany Ledvinové nakonec ani letos kurz neuspořádají.

Spustit audio

Související