Po nočních deštích se krátkodobě rozvodnily řeky na Děčínsku

7. červenec 2012

Po nočních bouřkách se v sobotu brzo ráno rozvodnily řeky na Děčínsku. Kamenice ve Hřensku vystoupila na druhý stupeň povodňové aktivity, řeka Mandava ve Varnsdorfu se dostala dokonce na třetí stupeň. Voda ale vážnější škody nezpůsobila a postupně opadává.

Na Mandavě ve Varnsdorfu platil od časného rána stav ohrožení, kolem osmé hodiny ale řeka klesla na druhý stupeň povodňové aktivity. Podle starosty Varnsdorfu Martina Louky z Hnutí nezávislých naštěstí zůstala Mandava v korytu a okolí neohrozila. Ráno stoupala i Kamenice ve Hřensku, kde teď platí stav bdělosti: tedy 1.stupeň.

„Zatímco bouřky před několika dny po delším období sucha nezpůsobily výrazné odezvy na vodních stavech, teď je půda nasycená vodou a toky reagují i na mírnější srážky,“ uvedl Pavel Jůza z Českého hydrometeorologického ústavu. V noci z pátku na sobotu podle něj na některých místech Děčínska napršelo až 36 milimetrů srážek.

Hasiči na Ústecku i Liberecku vyjížděli k zatopeným sklepům a spadlým stromům, zásahů ale bylo méně než předešlou noc. V Chřibské Kamenici na Děčínsku kvůli vodě, která se valila z okolních luk, evakuovali dětský tábor. Vlaky na trati mezi Lomnicí nad Popelkou a Starou Pakou ráno na více než hodinu zastavil spadlý strom.

autoři: tsch , ces
Spustit audio